DOGODILO SE PRAVO ČUDO: U jednom danu donirano čak 10 organa na Rebru! Novo srce dobila i djevojčica iz Belgije!

15.03.2020., Zagreb - Zgrada Klinickog Bolnickog Centra Zagreb - Rebro. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Na KBC-u Zagreb prije tjedan dana nastala je velika strka jer se istodobno pojavila mogućnost eksplantacije deset organa od tri pacijenta stradala u prometnim nesrećama kojima medicina više nije mogla pomoći. Njihove su obitelji, iako u teškoj boli, odlučile donirati organe te pomoći drugima i spasiti čak deset života, javlja Jutarnji list.

Pacijenti u Austriji i Njemačkoj dobili su po dva bubrega, a jedan je stigao u Mađarsku, dok je jedna jetra i srce donirano u Belgiju. Jedno srce i bubreg ostalo je u Hrvatskoj i transplantirani su u KBC Zagreb dok je jetra transplantirana u KB-u Merkur.

Da je ovo velika stvar, koja se rijetko događa govori i činjenica da su Belgijanci, nakon što su dobili dojavu Eurotransplanta da jednoj njihovoj djevojčici moguće odgovara jedno donirano srce, poslali istog trena zrakoplov u Zagreb.

Odmah su krenuli u akciju iako još nisu bili sigurni hoće li u potpunosti organ biti kompatibilan. Upravo djevojčica koja je čekala na novo srce već je jednom bila na transplantaciji i hitna reoperacija bila je jedini način da se spasi njen život. Svi primatelji organa dobro se oporavljaju, jednako kao i djevojčica.

Kako je sve počelo?

Naime, u razmaku od samo nekoliko dana u KBC Zagreb dovezena su tri pacijenta teško stradala u prometnim nesrećama. Nakon pokušaja liječenja brzo se shvatilo da im, nažalost, neće biti pomoći. No, da bi netko mogao biti donor organa, nužno je utvrditi tzv. zakonsku moždanu smrt.

Liječnici vrlo brzo utvrde ozljede nespojive sa životom, ali to još ne znači zakonsku moždanu smrt i mogućnost doniranja organa. Zbog toga se prate sve funkcije, rade scintigrafije mozga, ultrazvuk srca i abdomena i sve dok svi parametri ne pokažu da nema nikakvih mogućnosti za život, proglašava se zakonska moždana smrt.

Tada počinje uobičajena procedura dobivanja pristanka obitelji za doniranje organa, utvrđuje se podobnost organa za transplantacije jer uvijek se može dogoditi da neki organ nije dovoljno dobar za transplantaciju.

Ovaj se put dogodilo da su samo u jednom danu imali podatke o zakonskoj moždanoj smrti za čak tri pacijenta. Gotovo nevjerojatno!

60 liječnika u akciji spašavanja, a vrijeme godišnjih odmora!

U vrlo kratkom roku bilo je nužno okupiti skoro 60 liječnika, medicinskih sestara, mikrobiologa, radiologa, a kolovoz je vrijeme godišnjih odmora. Međutim svi su pokazali veliko srce i humanost pa su se vratili u Zagreb i krenuli u akciju spašavanja. Ravnatelj bolnice prof. dr. Ante Ćorušić, zahvalio se svima i objasnio je da nitko nije odbio ovakav hitan pothvat.

 

 


Komentari