DIJELOVI HRVATSKE ĆE SE ZABIJELITI Vakula najavio snijeg, i to ne samo u gorju

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Stigla nam je promjena vremena, a pred nama su kišoviti i tmurni dani. Dijelovi Hrvatske mogli bi se i zabijeliti, a na moru prijete poplave zbog velikih valova koje će izazvati jak i olujni vjetar. Od idućeg tjedna pripremite se i na jutarnje i noćne minuse, a detaljnu prognozu donosimo u nastavku.

U istočnoj Hrvatskoj u petak bit će oblačno, povremeno uz kišu. Poslijepodne bi se moglo razvedriti u Posavini i Srijemu, a temperatura će iznositi od 7 do 9 °C. U središnjem dijelu zemlje, puhat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar pa će temperatura biti nešto niža od 2 do 6 Celzijevih stupnjeva. Kiša će pada gotovo posvuda i u Zagrebu u ostatku dana, a u Međimurju i Zagorju mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja. U noći na subotu, oborine će biti još obilnije.

Zbog oborina, u gorju i sjevernom Jadranu je na snazi upozorenje jer bi moglo pasti i više od 30 litara kiše po četvornom metru. Olujni vjetar u noći će oslabjeti, a zamijenit će ga ponegdje uz obalu kratkotrajna bura. Temperatura zraka u gorju iznosit će od 2 do 8 °C, u unutrašnjosti Istre 6 do 10 °C, a uz more 8 do 13 Celzijevih stupnjeva. U Dalmaciji toplije i vjetrovitije, a u mnogim mjestima u Dalmaciji past će i više od 50 litara kiše po četvornome metru.

“Na Jadranu će podjednako – većini nepovoljno – biti i tijekom vikenda. I dalje u mnogim mjestima povremeno obilnija kiša, mjestimice i grmljavina, te često jak, ponegdje i olujni vjetar, najčešće jugozapadni. U ponedjeljak stabilnije, većinom uz buru.

Na kopnu u ponedjeljak čak uglavnom suho. No za vikend još povremeno kiša, češća i obilnija u područjima blizu mora. Ponegdje će povremeno padati i snijeg, i to ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama, osobito sjevera Hrvatske”, najavio je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Komentari