DHMZ iznio zabrinjavajuće podatke: Temperature u lipnju nadmašile višegodišnji prosjek

Foto: DHMZ/Pixabay/Zagreb.info

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. ove godine pokazuje da je na svim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) i to u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), izvještava DHMZ.

I apsolutna maksimalna temperatura zraka za lipanj 2019. također je u navedenom razdoblju bila veća od odgovarajućeg prosjeka (1981. – 2010.). Najmanje odstupanje od odgovarajućeg prosjeka zabilježeno je u Daruvaru i iznosilo je 0,9 °C više u odnosu na višegodišnji prosjek. Najveće odstupanje zabilježeno je na Hvaru, gdje je apsolutna maksimalna temperatura zraka viša za čak 6,2 °C.

Prošli mjesec je tako bilo nekoliko rekordnih vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka (Dubrovnik, Hvar, Pazin, Poreč, Zadar, Parg, Puntijarka i Zavižan).

Toplinske prilike u Hrvatskoj za lipanj 2019. godine opisane su kategorijama: vrlo toplo (dio sjevernog i srednjeg Jadrana, južni Jadran te dio istočne Hrvatske) i ekstremno toplo (preostali dio Hrvatske).

ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE ZA LIPANJ 2019.

Na većini analiziranih postaja količine oborina bile su ispod višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj za lipanj 2019. godine opisane su sljedećim kategorjama: sušno (šire područje Karlovca i Gospića te dio srednjeg i južnog Jadrana i zaleđa), vrlo sušno (dio sjevernog i srednjeg Jadrana i zaleđa), ekstremno sušno (šire područje Poreča, Rijeke, Zavižana i Knina), kišno (šire područje Slavonskog Broda) i normalno (preostali dio Hrvatske, dakle i Zagreb).


Komentari