Beroš: Nadam se da će nam Božić biti mirniji, epidemiolozi njavljuju mogući početak petog vala u veljači!

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministar Beroš je nakon sjednice Vlade dao izjavu za medije u kojoj je prokomentirao  odluku o covid potvrdama koje su trebale vrijediti do 4. siječnja potvrde vrijede samo za one koji su preboljeli ili cijepljeni.

“Mogu reći da je to bilo malo ishitreno, u jednom totalno drugačijem kontekstu ali s najboljom namjerom. Međutim, uz ove pokazatelje ne razmišljamo o navedenom”, rekao je ministar.

Beroš je komentirao pitanje o tome kako je Ursula von der Leyen najavila obavezno cijepljenje unutar EU.

“Ako pogledate kontekst izjave. Rekla je da o tome treba razgovarati i usuglašavati stavove. Mi u Hrvatskoj od početka naglašavamo da je cijepljenje na dobrovoljnoj bazi i nikad nismo razmišljali o uvođenju obaveznog cijepljenja, to je potpuno jasno, kazao je Beroš, prenosi N1.

“Ja sada ne mogu reći šta će biti za tjedan dana, za mjesec dana, epidemiolozi najavljuju ako ne postignemo dovoljnu razinu procijepljenosti, čeka nas i peti val tijekom veljače. Iskreno ne želim da nam se to dogodi. Nikad nismo posegnuli za alatom obaveznog cijepljenja. Međutim, molimo građane da se cijepe. Cijepimo se, spriječimo i mogući peti val virusa”, navodi ministar.

“Ukoliko ne dođe do neke esktremne ugroze, mi nećemo posegnuti za tim alatom koji nije adekvatan”, rekao je ministar o obaveznom cijepljenju.

Cijene testiranja

“Moje službe su poslale upute svim da sama cijena rada bude 50 kuna. Za to je u prvom redu, ako je dostupno putem zdravstvenog osiguranja, odgovoran HZZO”, ističe.

Što  je s aktiviranjem kapaciteta u Areni Zagreb?

“U ovom trenutku svjedočimo padu broja novozaraženih i padu broja hospitaliziranih, još uvijek nećemo upogoniti taj kapacitet”, rekao je.

Kakav će biti Božić

Upitan kakav će nam biti Božić, odgovara: “S obzirom na pad broja novozaraženih, očekujem i nadam se da će nam Božić biti nešto mirniji. Epidemiolozi njavljuju mogući početak 5. vala u veljači, bez obzira na pojavu novih varijanti. Ovaj virus ima više valova, ali očigledno kad ti respiratorni virusi dođu na scenu, teško se povlače. Trebamo biti oprezni. Imamo načina i modalitete, nošenje maski, držanje udaljenosti i cijepljenje”, rekao je ministar Beroš.


Komentari