Autoklub Maksimir savjetuje vozače kako što lakše preživjeti toplinske udare u autu: ‘Mijenjajte navike’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Iskoristite ono što nam je ostalo od prirode i tehničkim promjenama na automobilima brže se prilagođavajte klimatskim promjenama, koje nam donose toplotne udare, poručuje zagrebački Autoklub Maksimir vozačima.

Mjerenja su pokazala da je vožnja prometnicama s drvoredima ugodnija jer su temperature na takvim cestovnim pravcima niže ljeti za bar dva stupanja.

Presvlačenje stakala zaštitnim folijama temperaturu u automobilu snižava za 5-7 posto, a za isto toliko ugodnija je vožnja automobilima svjetlije boje karoserije. Malu djecu, starije i bolesne osobe u automobilu valja smjestiti na zadnja sjedala, koja su hladnija. Kad je temperatura na mjestu vozača 47,5°C, na zadnjem je sjedalu 42°C.

Vozačima koji za snižavanje temperature u automobilu puno koriste klimatske uređaje, Autoklub Maksimir preporuča češće dubinsko čišćenje ozonom, koji uklanja grinje, bakterije i gljivice i uništava nepoželjne teške mirise.

Za vrijeme vožnje valja više koristiti sjenila u automobilu, kao i sjenila na parkiralištima, a
automobile ostavljati ispod krošnji drveća ili hladnim podzemnim garažama.

Po mogućnosti mijenjajte navike i birajte za putovanja najpovoljnije vrijeme u toku dana, ali i više koristite sve prednosti noćnih vožnji. S poslodavcem razmotriti sve mogućnosti drugačijeg početka i završetka radnog vremena, kao i rad od kuće.

Komentari