AKO STE OVAJ VIKEND OSTALI U ZAGREBU, NEKA VAM NE BUDE ŽAO: Za gotovo čitavu Hrvatsku izdana upozorenja za toplinski val, metropolu bi sve to trebalo zaobići

Foto: Zeljko Lukunic /PIXSELL

Kako javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), u nedjelju nas očekuje pretežno sunčano i vruće. U drugom dijelu dana će u unutrašnjosti biti mjestimice više oblaka, a lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina, vjerojatnije uz granicu sa Slovenijom te u Slavoniji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju s jakim udarima. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, u Dalmaciji mjestimice i vrlo jako. Najniža temperatura zraka na kopnu između 15 i 20, na Jadranu od 21 do 26, a najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 °C, na istoku i jugu ponegdje moguće i malo viša.

Shodno tome, za gotovo čitavu državu upaljeno je žuto upozorenje. Dobro će prošli srednja Dalmacija, ali i središnja Hrvatska. U Zagrebu nas tako očekuje pretežno sunčano i vruće, no bez opasnosti na toplinski udar. U drugom dijelu dana na širem području grada postoji vjerojatnost za poneki pljusak i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura između 17 i 20, a najviša dnevna u gradu od 31 do 34, na Sljemenu oko 27 °C.

Osječku i karlovačku regiju tako očekuje opasnost od visokih temperatura, a maksimalna bi mogla iznositi i do 35 stupnjeva.

“Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece”, ističu iz DHMZ-a pa isto upozorenje iznose i za splitsku regiju. Tamo će pak maksimalna temperatura iznositi 32 stupnja, ali očekuje se i mjestimice jako jugo, osobito na otocima. Srednja brzina vjetra > 40 km/h. “Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom”, dodaju potom.

Dalje, za Kvarner i Kvarnerić najavljeno je moguće jako jugo. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h). “Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, tvrde.

Jako jugo moguće je i u sjevernoj Dalmaciji gdje će najjači udari vjetra iznositi 65-75 km/h. Slično se očekuje i na području srednje Dalmacije, ali i južne. 

Naposljetku, na dubrovačkom području očekuje se toplinski val. Maksimalna temperatura bit će veća od 32 stupnja.


Komentari