Ako se želite cijepiti protiv gripe u Štamparu morate se naručiti e-mailom! Evo tko ga može dobiti besplatno

Ilustracija/Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” cijepljenje protiv gripe počinje u četvrtak isključivo uz naručivanje elektroničkom poštom, a starije sugrađane, kronične bolesnike i ostale vulnerabilne skupine poziva se da se cijepe kod liječnika obiteljske medicine.

“Četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe bit će, kao i dosadašnjih godina, besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija gripe. Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ distribuira trenutno dostupnu količinu cjepiva liječnicima obiteljske medicine u Domovima zdravlja na području Grada Zagreba. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ cijepljenje će započeti ovoga četvrtka, 22. listopada, radnim danom od 8:30 do 15:00 sati, isključivo uz prethodno naručivanje putem adrese elektroničke pošte [email protected]“, priopćeno je.

Iz Zavoda mole da se stariji sugrađani, kroničkni bolesnici i ostale vulnerabilne skupine cijepe kod nadležnog liječnika obiteljske medicine.

“Distribucija cjepiva odvijat će se u dva navrata. Stoga stručnjaci napominju kako se protiv gripe nije kasno cijepiti ni u studenome i prosincu te da nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada, kada se raspolaže tek s dijelom ukupne količine cjepiva”, naglašavaju.

Cijepljenje je besplatno za osobe životne dobi 65 godina i starije, zdravstvene radnike, trudnice te štićenike i radnike domova za starije osobe. Besplatno je i za osobe s kroničnim bolestima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadržavaju acetilsalicilnu kiselinu. Ako se osobe za koje je cijepljenje preporučeno ne mogu cijepiti zbog svojega zdravstvenog stanja (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti njima bliske osobe, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično.

Oni koji nemaju pravo na besplatno cijepljenje mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako sami kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni treba imati privatni recept za cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta. Cjepivo treba prema uputama čuvati na temperaturi hladnjaka i prenositi ga.


Komentari