Ako dođe do nove recesije, ova je generacija najugroženija

Foto: Pixabay

Milenijci su već u dugovima i bez uštede.

Recesije nikad nisu nikome dobre jer donose nesretne financijske, emocionalne i fizičke posljedice po zdravlje svih, od novorođenčadi do umirovljenika. Za odrasle u dobi od 22 do 38 godina, posljednja recesija zapravo nikada nije završila. Sljedeći bi pad mogao još više naštetiti karijeri, srezati plaće i to u vrijeme kada su milenijci u godinama kada bi trebali najviše zarađivati, prenosi Poslovni dnevnik.

Teško desetljeće

Generacija koja nije dovoljno sretna da bi ulazila na tržište rada u recesiji trpi “značajne” gubitke u zaradi. Potrebne su godine i godine da se oporave, pokazuju studije. Otprilike četvrtina generacije X koja je otišla na fakultet uzela je zajmove za to, u usporedbi s polovicom milenijaca.

A milenijalci su izdvojili dvostruko više od onog što je izdvojila generacija X. Nije ni čudo, s obzirom na to da su troškovi školarine od 2001. porasli više od 100 posto, čak i nakon obračuna inflacije.

Najmanje vrijede

Milenijci vrijede manje na papiru nego pripadnici starijih generacija i vrijede manje na papiru nego što su to bili pripadnici starijih generacija u istoj životnoj točki. Neto vrijednost vašeg prosječnog milenijskog kućanstva 40 posto je niža nego u domaćinstvima generacije X 2001. godine i 20 posto niža nego u domaćinstvima Baby Boomersa krajem 1980-ih.

Mogu li milenijci nadoknaditi izgubljeno? Možda, ako se rast plaća naglo i dramatično ubrza, urbane jezgre počnu graditi milijune novih domova, a Kongres pomogne s dugovanjem za studentske zajmove. No, financijski stručnjaci smatraju to malo vjerojatnim

 

 


Komentari