Znate li zašto bi baš danas trebali nositi crveno? U znak podrške ovim hrabrim ženama održava se i crvena modna revija…

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Prvog petka u veljači obilježava se Red dress day, odnosno Dan crvenih haljina. Javnozdravstvena je to inicijativa koja ima za cilj osvijestiti moždane udare kod žena. Već četvrtu godinu zaredom Dan crvenih haljina upozorava na čimbenike rizika, uzroke i simptome moždanog udara kod žena.

Dan crvenih haljina odvija se u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva, pod pokroviteljstvom Predsjednika, gradonačelnika Tomaševića i Ministarstva zdravstva.

Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života. Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, a glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.

Foto: FB Dan Crvenih haljina

Revija za žene

Hrabre žene koje svojim pričama o borbi s moždanim udarom upozoravaju javnost danas će se po prvi puta okušati u ulozi manekenki. Crvene kreacije za njih su dizajnirali domaći dizajneri koji se spremno uključili u akciju, a oni su: Ana Maria Ricov, Kristina Burja, Iva Karačić, Tin Brišar i Snježana Mehun, Diana Viljevac te Marija i Vesna Milković.

Svečano obilježavanje Dana crvenih haljina održat će se pod voditeljskom palicom Joška Lokasa, a kao glazbeni gosti nastupi će duo Hojsak&Novosel, Sandi Cenov i grupa Gelato Sisters. Događaj će se moći pratiti uživo na Facebook stranici, a na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.


Komentari