Znate li što se događa nakon uginuća životinja u maksimirskom zvjerinjaku? Omiljenog medvjeda Gorana i dalje imate priliku vidjeti

Foto: ZOO

Jeste li se ikad pitali što se događa s uginulim životinjama u Zoološkom vrtu Grada Zagreba? Odgovor bi vas mogao itekako iznenaditi. Naime, dijelovi se spaljuju, a dijelovi odlaze u Zavod za veterinarsku patologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Tamo se utvrđuje uzrok smrti te otkriva cjelokupno zdravstveno stanje životinja, priča veterinar Jadranko Boras za Večernji.

Pod vodstvom profesora, studenti sudjeluju u sekcijama životinja. Ako je riječ o dragocjenoj i egzotičnoj vrsti, tada se Fakultet dogovara oko korištenja dijelova u znanstvene svrhe.

“Moguće je sačuvati neki dio životinje poput krzna, perja, lubanje ili cijelog kostura, a neke i cijele prepariramo. Neki dijelovi zatim odlaze na neškodljivo uklanjanje u kafileriju, odnosno spalionicu Agroproteinke”, objašnjava Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

Foto: ZOO

Ova procedura je uobičajena te na isti način funkcionira svugdje u svijetu. Iako slonova na maksimirskom zvjerinjaku nema već godinama, veterinarka Ingeborg Bata otkrila je kako su tijekom obdukcija slonica Sume i Patne došli do zanimljivih spoznaja.

“Patna je imala rijedak oblik karcinoma koji se razvio na stopalima i koji je metastazirao na limfne čvorove i druge organe, a Suma je imala velike promjene na bubrezima te upale zglobova. Nalazi patoanatomskih sekcija životinja vrsta s kojima se u Zagrebu ne susrećemo često, koriste se i za stručne te znanstvene radove”, objašnjava  i dodaje da se njihove lubanje danas koriste za edukaciju.

Smrt, iako je prirodna pojava na koju ne možemo utjecati, izaziva tugu i žalost kod većine ljudi. Bez obzira na to je li riječ o čovjeku ili životinji, ako ste s nekim bili bliski, osjećaj praznine je sasvim normalan.

Veterinarka Ingeborg kaže kako je njoj najteže pala smrt morske lavice Edith te njezina mladunčeta za koje su se borili da prežive. Obdukcijom je utvrđeno da je lavica umrla zbog krvarenja u želucu koje su izazvale igračke koje je progutala.

Foto: ZOO

“Od javnosti poznatijih životinja jako su nam teško pala uginuća čimpanze Jube, lava Konga i medvjeda Gorana“, izjavio je ravnatelj ZOO-a.

Iako je čimpanza Juba imala više od trideset godina, Skok ne krije da je njezina smrt sve iznenadila i rastužila. Juba je bila srčani bolesnik, te je uginula tijekom jako vrućeg dana jer njezin to organizam više nije mogao podnijeti.  Inače, životinje u ZOO-ima žive puno dulje od onih u prirodi jer nemaju prirodnih neprijatelja, a o njima se i konstantno brine stručni tim.

Komentari