ZLATNA ZAGREBAČKA VREMENA: Ne tako davno Zagreb je imao nudističku plažu, a u njoj su posebno uživale žene

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče”, opjevao je prije četiri desetljeća Jadranko Črnko i tom pjesmom se, baš poput grada, uvukao u srca onih koji su u Zagrebu živjeli ili pak o tome sanjaju. Zagreb je vječan, promjenjiv i silan, a kao takav nesprestano iznenađuje sve nas čije životne ceste njime teku. Svakog ponedjeljka, na našem portalu potražite jednu od priča o Zagrebu kakav je bio nekad. Danas vam donosimo priču o kultnom zagrebačkom kupalištu na Savi i njegovom najpopularnijem dijelu, Babinjaku.

Prije modernih festivala, luksuznih bazena i s puno manje love za ljetovanje mladi, ali i nešto stariji Zagrepčani morali su pronaći idealan način na koji će prikratiti duge i vrele ljetne dane. Srećom, dalje od svojega grada nisu morali ni tražiti. Danas ga nema, ali nekoć davno Zagreb je imao svoje kupalište na kojem su odrastale generacije i generacije Zagrepčana. Obale Save koje oplahuju metropolu bile su pune, a svugdje se čuo dječji žamor. Dobro, svugdje osim u “Babinjaku”, posebnom dijelu u kojem su uživale žene.

Za vrijeme gradonačelnika Vjekoslava Heinzela, davne 1928. godine, u blizini današnjeg studentskog doma Stjepana Radića, napravljena je prva nudistička plaža s 900 kabina, 560 ormarića i 36 većih društvenih kabina na obali. Žene su boju “lovile” na poznatom “Babinjaku” gdje su u miru mogle uživati bez nepoželjnih muških pogleda.


Kupalište je bilo posjećivano sve do 60-ih godina 20. stoljeća kada voda u Savi postaje zagađena. Isto tako, velika poplava 1964. godine dodatno uništava već napušteno kupalište. Zagrebačko kupalište je bilo najveće takve vrste u Europi, no nikada do kraja nije vratilo izgubljenu slavu.

Požar koji je izbio u par navrata između 1993. i 1995. godine potpuno uništava splavove na Savi. Postojali su projekti koji bi vratili stari sjaj, no nitko nije htio uložiti u njih. Jedini svjedok da je Zagreb “imao more” može se pronaći u filmu “Tko pjeva zlo ne misli”.

TKO SE SJEĆA STARE TREŠNJEVKE? Ova je Zagrepčanka napisala prekrasnu pjesmu o svom kvartu kakvog ga pamti

 

Komentari