ŽIVOT ULIČNIH MAČAKA Dok je Anastazija opet deložirana iz kućice u dubrovačkoj jezgri, Zagrepčani svog Borisa čuvaju kao ‘kap vode na dlanu’

Foto: Cropix

Deložacija popularne mačke Anastazije (18) digla je Dubrovčane na noge. Naime, Anastaziji je po drugi puta maknuta kućica koja se nalazila ispred Kneževih dvora gdje je inače sjedište Dubrovačkih muzeja.

Stiliziranu kućicu s ugraviranim imenom mace postavio je stanovnik povijesne jezgre Srđan, kako bi Anastazija imala svoj mir. Navedeno nije naišlo na odobrenje iz Muzeja te su poručili sljedeće:

“Mačjoj kućici nije mjesto na trijemu Kneževa dvora pa bila to kartonska kutija ili stilizirana nastamba. Naglašavamo kako nitko nema ništa protiv mačaka koje borave na trijemu dugi niz godina i koje do nedavno nisu imale nikakvu nastambu,  poručili su iz Muzeja, piše Dubrovački vjesnik.

Foto: Cropix

Tako je Anastazija po drugi put postala beskućnica. Drveni kućicu maknuli su joj i za vrijeme pandemije, a iz Dubrovačkih muzeja tada su kao objašnjenje naveli da ”vizura Dvora s mačjom kutijom jednostavno ne ide”.

Brojni građani Dubrovnika ne slažu se s time te smatraju da najpopularnija trobojna maca zbog svojih godina treba svu moguću brigu.

Zagrepčani obožavaju svog Borisa

Vrijednost i umiljatost ove životinje prepoznaju i Zagrepčani. Tako je miljenik zagrebačke tržnice na Gajnicama upravo jedan mali, pufasti mačak. Ondje ga je netko ostavio prije više od četiri godine, a vrlo brzo je postao glavna zvijezda. Boris je na tržnici i dobiva svu potrebnu brigu i pažnju. Tete prodavačice svakodnevno ga hrane i maze te vode računa o njegovu zdravlju da je cijepljen i očišćen od nametnika.

Mačke su prave face u Turskoj

Inače, ove su životinje u pojedinim svjetskim metropolama prava atrakcija. U Istanbulu ih ima na svakom koraku i tretirane su kao prave kraljice. U čuvenoj Aja Sofiji živi prava zvijezda, tigrasta mačka Gli. Omiljene su i u Rusiji. Tako se u samom centru Tjumenja nalazi se trg koji nosi ime po sibirskim mačkama, a nalaze se i u muzeju Ermitaž u St. Petersburgu gdje su prozvane čuvaricama.

Komentari