ŽIVOT U ZAGREBAČKIM CIJEVIMA Gradske službe samo ove godine imale su 27 tretmana suzbijanja – štakora i žohara!

Kanalizacijski otvor, (foto: Danijel Soldo / CROPIX)

Zagreb nije grad ljudi, već i životinja, a ako ste mislili da ovaj članak ide u smjeru pasa, mačaka i ostalih kućnih ljubimaca, varate se. Ovdje ćemo pričati o nepoželjnim bićima od kojih neki mogu preživjeti nuklearnu eksploziju, a stara su oko 300 milijuna godina. Vrlo su se malo mijenjali tijekom svoje evolucijske prilagodbe, stoga možemo kolokvijalno reći da imamo posla s ‘pravim dinosaurima’.

Riječ je, naravno, o žoharima, koja iako su čuda prirode, čudno nam ih je vidjeti u kuhinji, šupi, pa čak i na cesti. Ne samo da je čudno, već i odbojno i nehigijenski. Dolaskom toplijih dana nije neobično u travnjaku pored zgrade vidjeti zmiju, pa čak ni jazavca, ali žohari su sasvim druga priča. Sami po sebi nisu opasni, ali su mehanički prijenosnici bakterija, kako nam je ispričala dr.sc. Ana Klobučar, iz Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, Nastavnog zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O ZAGREBAČKIM ŽOHARIMA Dr.sc. Ana Klobučar iz ‘Štampara’: Odbojni su, ali pravi problem su ove životinje

Najčešće ih se viđa tijekom ljeta kada im je sezona razmnožavanja, stoga i nije neobično da ih viđamo u gradu, a naročito u centru, kazala nam je dr. Klobučar. Obično se nalaze, kao i sve životinje, tamo gdje je hrana, a odgovara im toplo i vlažno područje.

Gradske službe u borbi!

No, žohar nije jedina nepoželjna životinja na gradskim ulicama, ne zaboravimo – tu su i štakori. Baš kao i manji, nimalo srodni kolege, vole ići tamo gdje je hrana, a naročito u ljetnim mjesecima kada im je hrana na dostupnim mjestima.

Žohar, (foto: Pixabay)

Kako bismo saznali kako se gradske službe bore sa problemima nametnika, poslali smo upit Vodoopskrbi i odvodnji, koja je zadužena za tretmane suzbijanja žohara i štakora u gradskim cijevima.

“Vodoopskrba i odvodnja je u ovoj godini ​do sada provela 19 tretmana suzbijanja žohara u kanalizacijskom sustavu Grada Zagreba na 8 lokacija (na jednoj lokaciji ponekad je potrebno provesti dva ili više tretmana da bi postigli željeni učinak). Također smo proveli i 8 tretmana na 4 lokacije suzbijanja štakora u kanalizacijskom sustavu Grada Zagreba”, stoji u njihovom odgovoru. 

Obilni izvori hrane

Prošle godine pak ViO d.o.o. je proveo ukupno 42 tretmana suzbijanja žohara u kanalizacijskom sustavu Zagreba na 18 lokacija i 19 tretmana suzbijanja štakora u kanalizacijskom sustavu na 8 lokacija. Kažu da ne mogu izdvojiti nijedan dio grada u kojem su intervencije češće. 

Štakor (foto: Wikimedia Commons)

“Za rast i razmnožavanje žohara potreban je izvor hrane te odgovarajuća temperatura i vlaga. Ti uvjeti su zadovoljeni u toplijem dijelu godine tako da do povećane brojnosti žohara dolazi u tom dijelu godine (od ožujka do listopada). Smeđi štakor koji obitava u kanalizaciji može se razmnožavati tokom cijele godine, ali također je to intenzivnije u toplom dijelu godine, pa se i njihova brojnost povećava u tom periodu. Štakori su u toplijem dijelu godine vidljiviji, odnosno češće napuštaju kanalizacijsku mrežu, jer imaju obilne izvore hrane u okolišu, a posebno u blizini poljoprivrednih površina”, odgovorili su nam iz Vodoopskrbe i odvodnje.

Komentari