ZET ODGOVARA NA PITANJA: Kako prometuje uspinjača i koliko je pandemija utjecala na promet

en.wikipedia.org

Uspinjača je simbol Zagreba, a mi smo odlučili pitati ZET neka pitanja koja Zagrepčanima i turistima često padnu na pamet. Primjerice, koliko je puta nužno izvršiti zakonom propisani godišnji servis, budući da obuhvaća sva potrebna tehnička ispitivanja te pregled postrojenja, kabina i objekata. Osim toga, koriste li usluge uspinjače više lokalci ili domaći ljudi, te nešto o posljedicama prošlogodišnje pandemije.

Pogledajmo što su odgovorili!

Koliko se puta godišnje servisira ZET uspinjača?

Sukladno Uputama proizvođača i Zakonu o žičarama, na uspinjači se obavlja: dnevni servisni pregled, tjedni servisni pregled, mjesečni servisni pregled, polugodišnji servisni pregled i godišnji servisni pregled. Ističemo kako naša „Stara dama“ slovi kao najsigurnije sredstvo javnog gradskog prijevoza jer u 130 godina nije zabilježena niti jedna nesreća ili ozljeda putnika.

Ljudi koji nisu upućeni obično se pitaju postoji li vozni red uspinjače, ili se vozi kada se napuni određen kapacitet ljudi?

Uspinjača prometuje po voznom redu od 6.30 do 21.50 sati i to s polascima svakih 10 minuta.

Koriste li usluge uspinjače više lokalci ili turisti?

Možemo potvrditi kako usluge uspinjače u većem omjeru koriste stanovnici Zagreba, što je posebice izraženo od početka pandemije koronavirusa.

Kojim radnim vremenom prometuje ZET uspinjača, te prometuje li vikendima?

Kao što je prethodno navedeno, uspinjača prometuje svaki dan, odnosno i vikendima i blagdanima u vremenu od 6.30 do 21.50 sati.

Koja je cijena dnevne karte, te koje opcije još nudite putnicima po pitanju karata?

Cijena pojedinačne vozne karte iznosi 5 kuna, korisnicima je dostupna i karta za izvanrednu, tzv. hitnu vožnju po cijeni od 25 kuna, a za vožnju uspinjačom vrijede također mjesečne i godišnje pretplatne karte.

Karta za uspinjaču – jednosmjerna 5,00 kn
Karta za hitnu vožnju 25,00 kn

 

U kojim su mjerama pandemijske posljedice utjecale na prometovanje ZET uspinjače?

Od početka pandemije bilježimo smanjenje broja korisnika, što je i očekivano sukladno smanjenju broja posjetitelja u Zagrebu, odnosno turističkih grupa u obilascima, kao i organiziranih izleta školskih razreda i vrtićkih grupa.

Foto:Zagreb.info
Foto:Zagreb.info

Komentari