ŽENA HODA U KRUG PO DOLCU S NEOBIČNOM INSTALACIJOM: Nemojte da vas ovaj prizor iznenadi, doznajemo o čemu se radi!

Dolac (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

U sklopu festivala Perforacije u četvrtak su izvedene tri predstave u Zagrebu. Gledatelji su imali priliku pogledati predstavu Mie Štark, Da nam padne rosna Kiša u Pogonu Jedinstvo. U Zagrebačkom plesnom centru izvedena je Vulnera, autorice Mie Zalukar, a u Kulturnom centru Travno Vlasta Delimar i Vesna Stilinović izvele su performans Prema dostojanstvu (starenja).

Performans na tržnici

Organizatori najavljuju nastavak festivala, a ako se u prijepodnevnim satima nađete na Dolcu ovog petka, nemojte da vas iznenadi neobična instalacija.

Od 11 sati, performans će održati umjetnica Nikolina Majdak koja će hodati u krug po zagrebačkoj tržnici, istovremeno balansirajući instalaciju postavljenu na svojoj glavi. izvedba se prigodno zove “Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta”.

“Opterećena teretom pletenih košara, umjetnica hoda u krug po tržnici Dolac, penjući se pa silazeći stepenicama, istovremeno balansirajući instalaciju postavljenu na svojoj glavi. Košare su prazne. Radnja je bez kraja, jer ide u krug. Ova šetnja posvećena je teretnim ženama, koje su u bliskoj prošlosti na svojim glavama svakodnevno nosile teške terete od 5, 10 ili 15 i više kilograma, često na i sa tržnice. Koliko su nam toga u nasljeđe ostavile sve teretne žene koje nam prethode i koji su naši tereti? Svoje košare umjetnica ispražnjuje od tereta. Zadržava ekvilibrij i trud da ga postigne. Zadržava kretanje. U određenom trenutku, napustit će krug”, stoji u opisu događaja.

Ukazivanje na važan problem

Nadalje, ispred HDLU-a od 13  do 19 sati bit će postavljena instalacija Arijane Lekić Fridrih. “Znaš što ti se može dogodit” rad je kojim autorica naglašava porast femicida u Hrvatskoj. Siniša Labrović svoj performans “Iz rječnika”,  također izvodi danas od 12 do 14.30 sati. Performans počinje ispred zgrade Vlade RH nakon čega umjetnik sa transparentom dolazi ispred zgrade HDZ-a.

Udruga Domino, poziva građane i na izvedbeno čitanje Opere Commerciale, autorice Sonje Leboš koje će se održati od 19.30 sati na Zagrebačkom velesajmu. U Tkalčićevoj 25 od 21 do 23 sati možete pogledati audiovizualnu instalaciju “Nema žene bolje od krmače”, autorice Arijane Lekić Fridrih. Ovim radom, umjetnica ukazuje na problematičan upis bećarca na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, najavljuju organizatori.

Nikolina Majdak (Foto: PR)

Komentari