ŽELE ZAUSTAVITI GRADNJU! Stanari bloka zgrada u Martićevoj ne žele zgradu u svom dvorištu: ‘Ugrožena je statika zgrada!’

Ilustrativna fotografija, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Stanari donjogradskog bloka 124 (Martićeva – Vojnovićeva – Brešćenskog – Bauerova) posljednjih mjeseci vode borbu za zaustavljanje devastirajuće gradnje u unutrašnjem prostoru bloka, koja prijeti znatnom pogoršanju klimatskih i ostalih životnih uvjeta za stanare ove mikro lokacije.

Odnedavno aktivna je i peticija, koja ima nešto više od 1.200 potpisa, a kojom žele zaustaviti zaustaviti nove gradnje u zagrebačkim donjogradskim blokovima sve do donošenja novoga Generalnog urbanističkog plana ili do izmjena i dopuna postojećega plana.

“Izrazito je važno zaustaviti svaku novu gradnju u blokovskim dvorištima. Konkretno, na parceli (k.č. br. 6246/2, k.o. Centar) u unutrašnjosti bloka 124, tvrtka Kamgrad planira gradnju podzemne etaže ispod cijele parcele i dviju stambenih građevina u visini koja doseže do 4. kata. Sve to na osnovu GUP-a, a bez Urbanističkog plana uređenja koji bi vodio brigu o specifičnostima bloka i primjerenosti gradnje”, navode u objašnjenju svoje akcije i peticije iz neformalne inicijative Blok je naš.

Statika zgrada je narušena

Smatraju iz Bloka je naš kako je gradnja novih zgrada u njihovom bloku prijeti statici zgrada.

“Podzemna garaža znači iskop 7.000 m3 zemlje, koja se kamionima mora izvesti kroz uski prolaz ispod naših zgrada. To praktički znači da bi preko naših podrumskih prostorija moralo prijeći najmanje tisuću kamiona nosivosti od 7 tona. I to samo za odvoz zemlje”, navode.

Ilustrativna fotografija, Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Poručuju i kako su se već očitovali s primjedbama u procesu izdavanja lokacijske dozvole te uložili žalbu na izdanu lokacijsku dozvolu Gradskog ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

“U tim smo očitovanjima ukazivali na bitne propuste i tražili izradu UPU-a kojim bi se definiralo cjelovito uređenje unutrašnjosti i mogući sadržaji primjereni bloku. Unatoč prigovorima i žalbama stanara, investitoru je izdana lokacijska dozvola, a nadležno tijelo Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske odbilo je žalbu stanara te potvrdilo lokacijsku dozvolu investitoru 28.6.2022. godine”, poručuju iz Blok je naš.

Donjogradski blokovi bez zaštite

Kako navode iz Blok je naš, Donji grad ima ukupno 168 blokova od kojih je svega njih desetak zaštićeno obveznom izradom Urbanističkog plana uređenja koji detaljno propisuje novu gradnju i intervenciju unutar bloka.

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

“Svi ostali su prepušteni na milost i nemilost Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) grada Zagreba. A to je jako loše, jer je GUP grada Zagreba zastarjeli dokument koji zagrebačkom prostoru nanosi više štete nego koristi te, kako se pokazuje, pogoduje privatnim investitorima”, poručuju.


Komentari