(FOTO) ZATVORILE SE KAVANE NA TRGU: Nekad su terase vrvile ljudima, a sada vlada pustoš

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nekima je neizostavan napitak kojima započinje novi dan. Naravno, govorimo o kavi. Ono što je danas odlazak u kafić, starim Zagrepčanima bio je odlazak u kavanu.

Svakodnevni razgovori, priče o aktualnim temama, godinama su se odvijale i na sjevernoj strani glavnog zagrebačkog trga. No, to sada više nije slučaj. I Gradska kavana i Mala kavana zatvorile su svoja vrata.

Terase koje su nekad vrvile životom sada su puste. Mala kavana zatvorena je zbog obnove.

Prvi kavanarski obrti u Gradecu javljaju se sredinom 18. stoljeća. Godine 1756. stranac Valentinus Oro (Horro) dobio je pravo građanstva u Zagrebu te je otvorio prvu kavanu. To je bio poticaj ostalim kavanarima za otvaranje novih. Na Harmici su se sredinom 18. stoljeća pojavile prve pokretne kavane, tzv. Kaffebuden.To su bila kola na kojima se prodavala kava te su kružila gradom.

Za otvaranje i posjedovanje ugostiteljskog mjesta potencijalni vlasnik morao je ispuniti detaljne zahtjeve gradskih vlasti.

Tako je 1887. potpisom bana Khuen-Héderváryja na snagu stupio Štatut za obrte baveće se držanjem svratištah, gostionah, pivanah, krčmah, rakijašnicah, kavanah i kavotočijah..Prema Statutu u gradu nije smjelo biti više od 15 kavana i 150 krčmi. Naziv kavane i ime vlasnika također su morali biti jasno napisani, a uglavnom su takvi podatci stajali ispred ulaza.

Kavane su se morale prostirati na najmanje 60 kvadratnih metara dok je strop trebao biti visok najmanje četiri metra. Kavanari koji su dobili posebnu dozvolu tijekom ljepšeg vremena otvorili bi vanjsku terasu. Statut je, uz pravna pravila i obaveze, uređivao radno vrijeme.

Tako su kavane bile otvorene svaki dan od pet sati ujutro do jedan sat u noći. Navedeno radno vrijeme vrijedilo je za ljetno razdoblje, dok su zimi kavane radile od šest sati ujutro do ponoći. Zagreb je 1900. godine imao 25 kavana.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komentari