Zatrpali im dvorište ciglama! Državna agencija ruši tvorničku halu bez suglasnosti dvojice susjeda

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U Krajiškoj ulici prilično je dramatično, ali s opravdanim razlogom. Naime, stanari tog područja u Zagrebu tvrde kako je državna Agencija za civilno zrakoplovstvo bez njihove dozvole krenula rušiti nekadašnju tvorničku halu Domaće tvornice rublja, koja se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća.

Tvrde i kako im Agencija nije ponudila ni isplatu zamjenskog smještaja dok traju radovi, a iz Agencije se pak opravdavaju kako su nastojali pronaći najbolje rješenje koje bi stanarima te ulice omogućilo najadekvatniju zaštitu njihovih kuća tijekom rušenja objekta. Također, glasnogovornik Agencije tvrdi kako su vlasnici dvaju kuća uporno odbijali mogućnost zaštite svojih kuća, te da imaju problema sa suglasnošću samo s dvojicom vlasnika nekretnina na broju 18.

U razgovoru za Jutarnji, vlasnikov sin Ivan Felber rekao je kako su njegova i susjedna kućica dobile crvenu naljepnicu zbog prijetnje od vanjskog utjecaja, točnije zbog zapuštenog tvorničkog zida, te da Agencija, koja je kupila halu tvornice rublja, pušta objekt da propada već godinama, a stanari iz susjedstva trpe štetu.

“Odbili su nam na bilo koji način pomoći. Rekli su nam da ionako ne možemo tamo živjeti jer smo dobili crvenu naljepnicu i da nam ne namjeravaju ništa nadoknaditi”, objašnjava Felber.

Agencija se brani da su stanare detaljno upoznali s planom rada.

“Osim predstavnika Agencije, sastanku su nazočili i izvođač radova i nadzorni inženjer kako bi se predstavnike stanara detaljno upoznalo s datumom početka radova, tehnologijom izvođenja i planiranim završetkom. Svi vlasnici stanova izrazili su zadovoljstvo činjenicom da će se objekt ukloniti i isto tako dali suglasnosti za postavljanje zaštite na njihovim objektima, osim gospode Felbera i T.”, tvrde iz Agencije za Jutarnji.

Tvrde i da će šteta biti pokrivena od strane osiguravatelja, te ističu da je nesuglasni dvojac susjeda “svojim upornim odbijanjem davanja suglasnosti za ojačavanje i bolju izvedbu zaštitne konstrukcije sami pridonijeli razmjeru oštećenja koje je nastalo urušavanjem dijela zida prilikom uklanjanja objekta u našem vlasništvu”.

 Ipak, gospodin Felber i T. ne odustaju, te su podnijeli i zajedničku tužbu za naknadu štete. Jedan od susjeda naglašava da je 2011. godine potpuno obnovio vlastitu nekretninu. Ističe i da je Agencija nakon potresa odustala od naknada za mjesečni najam i obeštećenja, zbog lega je nastao spor.


Komentari