ZAŠTITNICA GRADA ZAGREBA: Danas slavimo Majku Božju od Kamenitih vrata, nakon mise vjernici se u veličanstvenoj procesiji uputili na zagovornu molitvu

Procesija (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Majka Božja od Kamenitih vrata zaštitnica je Grada Zagreba. Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, a slavi se 31. svibnja, kada je ujedno i Dan Grada Zagreba.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Nakon svete mise koju je predvodio mons. Lazarus You Heung sik, pročelnik Kongregacije za kler, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, drugim biskupima te svećenicima grada Zagreba, uslijedila je hodočasnička procesija sa svijećama Bakačevom ulicom, Trgom bana Josipa Jelačića te Radićevom do Kamenitih vrata, gdje se slavlje završilo zagovornom molitvom i blagoslovom.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

“Od Marije učimo da nas vjera ne smije ukočiti i ukopati nas u našim sigurnostima, nego nas treba pokrenuti, promijeniti naš način postojanja, razmišljanja i djelovanja; treba nas učiniti osobama sposobnima hoditi u povijesti svakoga dana, razlučivati stvarnost i izabirati ono što je ispravno za nas i za naše bližnje”, poručio je okupljenim vjernicima u svojoj propovjedi mons. Lazarus You Heung sik.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Godina posebne zahvale 

Kako je i u svojoj propovijedi 31. svibnja 1991. istaknuo kardinal Franjo Kuharić, prostor Kamenitih vrata je „svetište neuočljivog i tihog susreta pojedine osobe s Marijom. Tu nema mnoštva, ali molitva je prisutna, možemo kazati dan i noć; molitva skrivena u srcu; molitva kratka izrečena kao uzdah, vapaj ili kliktaj; molitva nečujna ali upućena Srcu Majke koja s ljubavlju sluša tajne misli duše.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Ove godine na poseban način zahvaljujemo Majci Božjoj što nam je bila i što nam je ostala znak Božje blizine koji se na poseban način očitovao tijekom vremena pandemije i u potresima koji su pogodili grad Zagreb i njegovu okolicu 22. ožujka i 29. prosinca 2020., ističu iz Zagrebačke nadbiskupije.

Povijest 

Kamenita vrata su davno prije služila kao jedan od glavnih ulaza u stari Zagreb, a zaključavala su se već u 22 sata. Sačinjavala su dio obrambenog sustava zidina grada. Unutar kule nalazi se kapela s čudotvornom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Slika Majke Božje ostala je netaknuta u velikom požaru 31. svibnja 1731. gdje su je našli čitavu i neoštećenu na zgarištu. Našla ju je udovica Modlar koja je u Kamenitim vratima dala napraviti mali oltar. Od tada do danas se u otvorenoj kapeli pale svijeće, i održavaju mnoge skupne molitve, a običaj je da mnogi vjernici postavljaju pločice zahvale svojoj zaštitnici nakon uslišane molitve.

Slika Majke Božje prikazuje Gospu kao vladaricu sa žezlom u lijevoj ruci, dok desnom pridržava malog Isusa, a on u lijevoj ruci drži mali globus.

Komentari