‘ZASADI STABLO, NE BUDI PANJ!’ Ova udruga zasadila je 60 tisuća stabala, a sada pokreću novu kampanju!

Foto: Zasadi stablo, ne budi panj Facebook

Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja sa sadnjom stabala diljem Hrvatske. Do sada su pomogli u sadnji više od 60 tisuća stabala, a sada pokreću kampanju “Tjedan kolektivne sadnja stabala u Hrvatskoj 2021.”

Ako i vi želite sudjelovati u ovom hvalevrijednom projektu prijavite se putem poveznice do 22. veljače, a sama sadnja stabala održava se u razdoblju od 1. ožujka do 7. ožujka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u Lijepoj našoj.

Udruga je s radom započela 2019. godine kao inicijativa građana koji su odlučili ozeleniti mjesta u kojima žive i dati svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena. Brzo su se organizirali u svim županijama kako bi koordinirali volontere i sadnju stabala proveli sistematski.

Udruga trenutno radi na ozelenjavanju vrtićkih i školskih površina, te nastoje potaknuti lokalne samouprave na zamjenjivanje betona travom i stvaranje malih interaktivnih šuma koje će pomoći djeci da steknu znanja i vještine za boravak u prirodi. Pripremaju projekt sadnje voćnjaka odnosno šume u nekoliko vrtića.

Sadnju planiraju obaviti po Miyawaki metodi, koja uključuje sadnju autohtonih sorti koje nakon tri godine postaju samoodržive. Koristi se 50 do 100 lokalnih biljnih vrsta koje se sade slučajnim redoslijedom, što potiče bioraznolikost za razliku od monokulturnih šuma. Osim u vrtićima i školama, nastoje potaknuti ovakav način sadnje i na područjima s velikim emisijama štetnih plinova, poput industrijskih zona.

Za svoj rad na suzbijanju klimatskih promjena udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” dobila je prvu nagradu Nacional Geographica. Nagrada se dodjeljuje organizacijama koje su svojim radom doprinijeli konceptu održivog razvoja te primjeni strategija ublažavanja klimatskih promjena prema sporazumu UN-a, a dodjeljuju ju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te izdavačka kuća Adria Media Zagreb i National Geographic.


Komentari