‘ZAR DA MI DJECA CRKNU OD GLADI?!’ Očaj, nevjerica i šok među ugostiteljima nakon što su u kasi prebrojili novce od kave za van

Foto: Zagreb info

Iako je u subotu Cvjetni trg bio krcat, a ni danas nije prazan, ugostitelji i dalje ne vide svjetlo na kraju tunela u koji su ih uvukle stroge epidemiološke mjere, pa nakon puno borbe kavu smiju prodavati tek za van, dok se gosti ni u ludilu ne smiju zadržavati ispred njihovih lokala.

Koliko im je teško govori i činjenica da su u prvom tjednu prodaje kave za van kafići dosegli tek pet posto prošlogodišnjeg prometa pa dio ugostitelja najavljuje zatvaranje, jer ovakav način poslovanja nije, kažu, dugoročno održiv.

Neki su kafići posegnuli za akcijskim cijenama pa kavu za van nude i po šest kuna. Mnogi su morali uložiti i u ambalažu za van, a osim toga, kava se na automatima na raznim mjestima kao što su benzinske crpke i pekare, ali i supermarketi, i dalje može dobiti već za tri do četiri kune pa je jasno da je kafićima teško s takvom konkurencijom.

Oni svojim gostima ne mogu ponuditi upravo ono što ih razlikuje od same kave kao napitka, a to je profesionalna usluga, omiljeni interijer i sve ono što gosti dobivaju uz kavu, sok, pivu ili pak rakiju kad sjednu u bilo koji ugostiteljski objekt.

“Zar da mi djeca crknu od gladi? Svi govore kako je stanje sve bolje i bolje, dolaze nam tri vrste cjepiva od ponedjeljka, a nama i dalje ne daju da radimo normalno, ili barem – normalnije od ovog”, govori nam jedan revoltirani vlasnik kafića u širem centru Zagreba koji ne vidi do kada će još ovako moći. Spas ne vidi ni u dizanju kredita jer nije siguran što će se dogoditi za tjedan, mjesec, a kamoli godinu.

Foto: Zagreb.info

Mjera koju je Nacionalna udruga ugostitelja predlagala s 1. veljače, a koja je zaživjela tek dva tjedna kasnije, polučila je, stoga, prilično mršave rezultate.  Zagrebački ugostitelj i bivši predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kaže da su kafići protekli tjedan ostvarili samo pet posto prometa od onoga koji je uobičajen za ovo razdoblje.

Kada bi mogla pasti odluka koja bi značila i “coffee to stay”, službenih informacija nema. Ugostitelji se nadaju da bi se to moglo dogoditi 1. ožujka. Ako ne svuda, barem na terasama.


Komentari