ZAPAD ZAGREBA DOBIVA NOVO KINO! Stenjevčani se prisjetili kultnog ‘Jedinstva’ gdje su u filmovima uživali za svega 10 kuna

Foto: Zagreb.info

Susjede u Španskom, Gajnicama, Malešnici, Vrapču, Stenjevcu i okolnim naseljima razveselila je vijest da u novootvoreni Z centar dolazi multipleks kino. Iako se na prvi pogled možda čini kako to i nije velika vijest – jest. Naime, zapadnom djelu grada već odavna nedostaju sadržaji što kulturni, što sportski, pa je tako vijest oduševila mnogobrojne Zagrepčane željne kulturnih sadržaja u svojim životima.

No, kino u trgovačkom centru nije čak niti prvo kino u tom djelu grada. Sjetit će se stariji i Kina Kustošija i Kalnik, a Stenjevčani posebice – Kina Jedinstvo koji se nekoć nalazio na Samoborskoj ulici, u neposrednoj blizini jedne od najstarijih zagrebačkih župa – Uznesenja blažene Djevice Marije.

S nama su sjećanja na Kino Jedinstvo podijelili Stenjevčani koji su složni – “bilo je to jedno od boljih kina u Zagrebu”.

Pa nam je Maja rekla kako su joj u sjećanju posebno ostali nedjeljni odlasci u kino s braćom.

“Sjećam se odlaska u kino nedjeljom, mislim da su projekcije bile oko 16 – 17 sati, burazi, društvo iz zgrade i ja, a imali smo svi između devet i 14 godina, a ulaznica je bila nekih 10 do 15 kn. Kokice su se prodavale ispred kina, ma bila su to baš neka super vremena”, prisjeća se Maja.

Oglasna ploča nekadašnjeg Kina Stenjevec (bivše Jedinstvo), (foto: Blog Nepoznati Zagreb, snimio VT)

Vjekoslav nam je pak ispričao kako je ‘po njegovom’ Jedinstvo bilo jedno od boljih zagrebačkih kina.

“Kino u Stenjevcu je bilo jedno od boljih u Zagrebu s uvijek dobrim filmovima. Gospodin Šamec je uvijek bio na ulazu kina. Bio je jako dobar čovjek pa je znao pustiti nas mlade bez karte, a tate su plaćale gemišt. Pokraj kina je bila gostiona Kod Kaučića i kraj toga slastičarna”, ispričapo nam je gospodin Vjekoslav koji je s nama podijelio sjećanje na Kino Jedinstvo.

Aleksandra pak priča kako ju samo lijepe uspomene vežu na kino u njenom kvartu.

“Išli smo i tri, četiri puta gledati isti film. Problem je bio samo ako mi netko visoki sjedne ispred mene, onda kak se on nagne, ja suprotno.”

Izleti u kino i ratni partizanski filmovi

Željka se pak prisjetila kako su nekoć sa osnovnom školom odlazili na izlete u Kino Stenjevec, “a u slastičarnicu obavezno na kremšnite i zimski sladoled”. Gordana je pak ispričala kako je s učenicima OŠ grof Janko Drašković išla pješke od Vrapča do Stenjevca.

“Veli moj tata najbolje kino u Zagrebu! Škvadra je znala zakupiti cijeli red, a blagajnik je bio stari Šamec – koji put je puštao i besplatno na šarm. Filmovi su bili prvo tu prikazani pa onda u drugim dijelovima grada. Zadnji kojih se sjeća su bili kaubojski. Za 29. studeni obavezno su se tamo gledali partizanski sa cijelom školom: Kozara, Bitka na Sutjesci, Bitka na Neretvi”, ispričala nam je Lana Krajačić sjećanja svog tate na Kino Jedinstvo.

Branka se prisjetila kako je stenjevačko kino imalo “drvene stolice koje su škriputale, a kasnije i tapecirane stolice s tribinom”. Priča nam i da je sa školom išla gledati Kekeca i ratne partizanske filmove. “Uglavnom sve se događalo oko tog kina, čaga, cuga, fliper u centru Stenjevca, bila su to lijepa sjećanja”, kaže nam Branka.

Bivše Jedinstvo, odnosno Kino Stenjevec, s radom je prestalo 2014. godine, a zašto je tada objasnio gradski pročelnik Ivica Lovrić:

“Filmski centar Zapad se zatvorio jer se radi o privatnim posjedima koji su u povratu ili vraćeni. Nažalost nismo mogli zadržati kinematografsku djelatnost, a kad su u pitanju kina, stvorila se nova praksa i tendencija da se ide u nove centre i teško je postići standard da imate pet, šest opremljenih dvorana te kvalitete”, objasnio je Ivica Lovrić, tadašnji gradski pročelnik za kulturu, a sadašnji posebni savjetnik gradonačelnika Tomaševića.

Komentari