ZANEMARENI KVART PATI I TUGUJE: Infrastrukture i sadržaja nema, a planira se izgraditi još stanova

. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Kvart na zapadnom rubu Zagreba suočen je s problemima. Nekadašnje kulturno i društveno središte izloženo je propadanju, a problem su i infrastruktura i prometna povezanost.

Da je Podsused bio poželjno mjesto za život znali su još u kameno doba, kada su tamo zabilježena prva naselja. Danas je najpoznatiji po propaloj cementari koja je nekada bila industrijska žila kucavica cijelog kvarta. Međutim, danas je zatvorena, iako respiratorne posljedice njezinog rada neki stanovnici osjećaju i danas.

Sedamdesetih je izgrađena Aleja Bolonje koja je kvart presjekla na pola, ali i omogućila bolju prometnu povezanost Zagorja sa središtem grada. Međutim, danas stvara probleme jer je teško prijeći s jedne strane na drugu. Osim loše održavanog pothodnika nema mogućnosti za prelazak s jedne strane kvarta na drugi, a u problemu su i vozači. Od Vrapčanske ulice na Oranicama pa sve do Škorpikove nije moguć prijelaz sa Samoborske na Aleju Bolonje, što opterećuje obje ulice i dovodi do redovitog stvaranja prometnih čepova.


Photo: Robert Anic/PIXSELL

Krajem prošle godine izdana je dozvola za izgradnju podvožnjaka koji će povezati Gajnice i Samoborsku cestu, ali stanovnici Podsuseda ostali su zakinuti.

“Umjesto da rade podvožnjak ovdje u Podsusedu, radit će ga u Gajnicama, samo kojih stotinu metara od Škorpikove, što je izvan svake pameti”, poručila je Štefica Rodić Stupalo, vijećnica u četvrti Podsused – Vrapče za Večernji list.


Photo: Robert Anic/PIXSELL

Unatoč lošoj infrastrukturi, u Podsusedu se nastavlja graditi. Nedavno se pojavio Prijedlog Odluke o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Jankomir-Prisavišće. Novo naselje trebalo bi se naći na samoj obali Save kod Podsuseda, na Priobalnoj cesti. To je izazvalo nezadovoljstvo građana koji smatraju da se Podsused prenatrpava dok nedostaju osnovni sadržaji, poput doma zdravlja i šoping centra.


Komentari