Zagrepčanki u Španskom u par dana ose na lođi napravile svoj novi dom! Uz korisne savjete, krenula i rasprava kako postupati s njima!

foto:Zakaj volim Špansko

‘Ima li još itko ovakav problem. U par dana uselile se na kutiju koja je na lođi. Inače sam primijetila da ih ima oko zgrade, ali ovom se nisam nadala. Ima li netko savjet kako da ih maknem.’ objava je sa priloženom slikom koja je postala predmet prave rasprave na Facebook stranici ‘Zakaj volim Špansko‘.

Izvor: Facebook

Građani su odmah počeli davati brojne korisne i one manje korisne ili potpuno beskorisne savjete poput:‘Ja bi ih pošpricao iz daljine sa univerzalnim Raidom. S njim sam i stršljene rješavao.’ ,‘Dezodorans u spreju i upaljač  i adios’,’jako se bojim osa i pčela’, a brzo se pokrenula i rasprava o tome kako je riječ o životinjicama koje zbilja zahtijevaju posebnu brigu.

Nemojte ih ubijati. Sigurno postoji netko tko će doći i sigurno ih ukloniti?, te ‘Probajte pitati Pčelarsko dežurstvo šta da radite’,komentirali su ostali, dok je netko podijelio i korisnu informaciju vezanu za zbrinjavanje pčela a koja bi mogla pomoći i u ovom slučaju:

 

Naime, slični prizori nisu iznenađujući za Pčelarsko dežurstvo kojeg čine volonteri koji nesebično ulažu svoje vrijeme u sigurno otklanjanje pčela. U užem centru grada Zagreba, prema njihovoj procjeni, živi oko 500 pčelinjih zajednica smještenih većinom u dimnjacima, šupljim stablima i zapuštenim mjestima gdje si mogu osigurati sigurno zimovanje.

Upravo su starije zgrade u centru pogodno stanište zbog takozvanih međustropnih konstrukcija. Metalne mrežice koje u otvorima između greda trebaju sprječavati ulazak insekata, zbog neodržavanja i nakon određenog vremena jednostavno istrunu čime postaju izuzetno pogodno stanište za pčele. Prema Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba držanje pčela nije dozvoljeno, no one su ipak prisutne na mnogim površinama. Ljudi su nekada problem pčela rješavali raznim sredstvima ili bi zvali dezinsekciju, no kako je pčela s vremenom postala zaštićena vrsta, itekako je bitno da se održi opstanak ove vrste.

Udruga Pčelinjak dobila je pisanu pisanu potporu od Ministarstva poljoprivrede za organiziranje Pčelarskog dežurstva i na razini cijele Hrvatske te su u suradnji s Konzumom i udrugom Pčelarstvo online pokrenuli projekt „Hrvatska Pčelarska Služba – 112 (SOS za pčele)“. Ukoliko imate problema s pčelama nemojte koristiti sredstva na dezinsekciju, već se obratite stručnjacima koji će sigurno ukloniti i zbrinuti ovu vrijednu vrstu.


Komentari