ZAGREPČANI SU NAM OTKRILI ŠVERCAJU LI SE: ‘Ja? Bože sačuvaj!’, ‘Švercam se iz gušta!’, ‘Da su svi kao ja, ZET bi propao’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Pola sata – u busu ili tramvaju šest kuna, a za sat vožnje u javnom prijevozu Zagrepčani koji na “licu mjesta” kupuju kartu moraju izdvojiti deset kuna, dok je na kioscima nešto jeftinije. Međutim, mnogima se ne da “cvikati”, a od stanovnika metropole saznali smo zašto se – i koliko često švercaju.

“Dok sam bio u školi i vozio se tramvajima nije se bilo preporučljivo švercati, dvije Gestapo kontrolorke s brkovima, fudbalerkom, bijelim sportskim čarapama i štiklama su znale bit’ vrrrlo nezgodne… Vjerujem da su sad u penziji”, poručio nam je tako Marko.

“Poslije potresa otkazala sam godišnju kartu, no ZET mi je uredno još dva mjeseca uzeo lovu uz ispriku da će mi vratiti. Mo’š misliti kak su mi vratili lovu… I zato se švercam iz gušta!”, kaže Maja bez dlake na jeziku.

Da se šverca, priznala nam je i Tihana. “Ja? Bože sačuvaj! Busevi su uvijek točni i na vrijeme, čak i stanu na predviđenoj stanici kad pritisneš onaj gumb na vrijeme… Naravno da NE! Kad se nauče držat’ voznog reda te stati na stanici onda mi i neće biti teško kupiti kartu”, nezadovoljno je prokomentirala.

Sličnog je mišljenja i Ivana. “Da su svi kao ja, ZET bi propao koliko se švercam”, iskreno je priznala.

S druge strane, Bosiljka je potpuno drugog stava. “Nikada se nisam švercala i nikad neću. Grozim se kad ozbiljni ljudi to rade. Znam da možda imamo najskuplje bus karte, ali ni to nije opravdanje. Možda se sredi i to”, kaže ona, a slično razmišlja i Danijela.

“Nikad se ne švercam! Propala bih u zemlju da mi dođe kontrola a ja nemam kartu”, kaže ona. Ne šverca se niti Zagrepčanka Petra. “Ne, da si stvaram neugodnost za četiri kune, ne pada mi napamet. Jedino što mi užasno ide na živce je to što im aparati ne rade kako treba, pa u tramvaju moram s karticom hodati od aparata do aparata i vući malo dijete za ruku kroz tramvaj, dok nađem aparat gdje mogu otkucati 30 min”, zaključuje.


Komentari