Zagrepčani se prisjetili kultnih klubova: ‘Zagreb je uništio svoj urbani identitet i karakter velikog grada sa šarolikom ponudom’

Foto: Pixabay

Svatko od nas ima svoju viziju idealnog izlaska i kada bismo postavili pitanje kako izgleda nečiji top provod, vjerojatno bismo dobili puno različitih odgovora. I dok bi neki istaknuli da im je najbitnije društvo u kojem se nalaze, drugi bi rekli da je ključna i atmosfera, a tragom toga često se može čuti, posebno od onih koji su najbolje izlaske imali u Zagrebu da nedostaju ona stara mjesta koja su imala kultni status.

Stoga smo vas pitali ‘Za koji zagrebački klub/diskoteku vas vežu lijepe uspomene?’

 

“Lap, Ben, Jabuka, Kulušić, Studentski centar, Saloon, Panta, Karaka, ITD po ljeti, kratko Babalu i Varšavska, isto po ljeti….Bilo je još dobrih mjesta.. Kset, Istra, Zlatni medvjed, Zg velesajam, Globus. Ne mogu se svih ni sjetiti, svugdje nas je bilo”, prisjetila se čitateljica.

“Nekak nije čudno kaj nema više ni Lapa ni Kulušića, ali nema više ni Purgeraja, ni Lemona ni Besta ni Sidra ni još desetke klubova kaj su zatvoreni zbog izmišljenih razloga”.

“Vežu me mnoge uspomene za mnoga mjesta i super ljude s kojima sam stvarala te uspomene na neka vremena koja se ne mogu vratiti. Bilo nas je po svuda od mojeg prvog izlaska u diskač The Best do zujanja po ribnjaku (Maximum, Purgeraj) pa Opatovina i zujanje po Tkalči (između ostalog Blue), pa Pinta, Bella, Močvara, 5.element, Jabuka, Pračka, pa nekad davno također i Milenijum, Labirint i naravno Sava brodovi (Sidro,Papilon itd….) joj ne mogu se više ni sjetiti. Da, i OTV dom…mah po svuda nas je bilo”, navela je čitateljica.

“Big Ben, Studentski, Saloon, sve su to bili diskaći i klubovi naše Zagrebačke mladosti”, “Jabuka. Tugujem za svim zatvorenim urbanim klubovima u Zagrebu, a kojih je nekada bilo puno. Organski ne podnosim cajka nekulturu koja se uselila u ovaj nekada gospodski i urbani grad”, nizali su se komentari.

Mlađe generacije žale što nisu imale priliku posjetiti neka od kultnih mjesta i doživjeti atmosferu koja je u njima vladala.

“Prvo da napomenem kako sam u Zagrebačkim diskotekama debitirao tek 2003 godine. Naravno, Jabuka, Močvara, Boogaloo, Route 66, žao mi je da nikad nisam bio u Lapidariju i Kulušiću”, smatra čitatelj.

‘Identitet Zagreba’

“Samo uz one kojih više nema: Sidro, Brazil, Purgeraj i Gjuru dok sam siguran da neke veže i uz brutalno ugašenu Jabuku! Uz uništavanje potonjeg kultnog kluba upravo je neoprostivo što je grad Zagreb učinio sa većinom također legendarnih noćnih klubova na rijeci Savi čime je po tko zna koji put poništen i urbanitet i sami karakter Zagreba kao velikog grada sa šarolikom ponudom kulturnih i zabavnih sadržaja! Grad je na taj način po tko zna koji put pretvoren u tešku provinciju!

Sramotno je i svakog prijezira vrijedno to da grad koji sebi voli tepati da je metropola, uz iznimku Močvare, danas uz Savu ili na samoj rijeci nema više ni jedan jedini noćni klub, umjesto da ih ima desetke kako priliči gradu uz rijeku u čemu ima desetke i stotine primjera u Europi”, komentirao je sugrađanin.

 


Komentari