ZAGREPČANI, PROVJERITE POZNAJETE LI DOBRO SVOJ GRAD Donosimo pet zanimljivosti o Zagrebu

FOTO: Zagrebački holding

1. Mislite da u Zagrebu živi više od milijun ljudi? Varate se jer prema popisu stanovništva iz 2011. u njemu živi 790.017 stanovnika. Najviše stanovnika ima u Sesvetama – 70.009 osoba, a najmanje u Brezovici gdje živi 12.030 stanovnika.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

 

2. Zagreb se može pohvaliti najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenoj javnom prijevozu. Riječ je zagrebačkoj uspinjači koja iz Tomićeve ulice spaja Donji grad s Gornjim, a čija je pruga duga tek 66 metara. Tek nešto više od jedne minuta traje vožnja od dna do vrha.

FOTO: ZET

 

3. Najpoznatiji i najcjenjeniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma je serija “Profesor Baltazar” koja se može pohvaliti sa sveukupno 59 epizoda. U čak 30 zemalja otkupljena su prava na prikazivanje ove serije. Zagrepčani su i više nego ponosni na ovu činjenicu.

 

4. Prvu hrvatsku operu “Ljubav i zloba” skladao je slavni Zagrepčanin Vatroslav Lisinski, koji je umro upravo na Dan grada Zagreba 1854. godine.

Google

 

5. Trgom bana Josipa Jelačića prošeta svaki drugi turist, a upravo je ova lokacija proglašena najposjećenijom u Zagrebu. Većina ljudi sastaje se upravo kod “konja” što je simboličan naziv za Trg.

Flickr.com


Komentari