Zagrepčani poludjeli zbog nepražnjenja kanti, iz Čistoće se opravdavaju: ‘To radimo zato da bismo educirali građane’

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon što su se Zagrepčani pobunili jer im kante za biootpad nisu ispražnjene nego ih je umjesto toga dočekalo upozorenje da prvo moraju naučiti pravilno razvrstati otpad, reagirala je i zagrebačka Čistoća.

Tvrde kako im je cilj kroz kontinuiranu komunikaciju s građanima skrenuti pozornost na brigu o otpadu koji proizvode i njegovom pravilnom razdvajanju, kako bi u konačnici od pojedinih vrsta otpada bila dobivena nova sirovina ili proizvod.

“U ovom trenutku apel podružnice se odnosi na smeđe spremnike za biootpad jer smo željeli sugrađanima skrenuti pozornost na potrebu pravilnog odvajanja i odlaganja ove vrste otpada jer, ako se on miješa s drugim vrstama, neupotrebljiv je za daljnju uporabu u kompostani. Takav onečišćeni biootpad tada se tretira kao miješani komunalni otpad” rekli su za Jutarnji iz Čistoće.

Tvrde i kako građani u posljednje vrijeme sve više razvrstavaju otpad te kako je to dokaz da kroz kvalitetnu edukaciju građana i angažman radnika mogu ostvariti partnerski odnos i zajednički cilj, a to je očuvanje okoliša te urednost i čistoću grada.

“Bliže smo ciljevima”

“Upravo kontinuiranom edukacijom prema građanima bliže smo ciljevima, a u pogledu odvojenog prikupljanja biootpada putem smeđih spremnika kod korisnika posebno naglašavamo sljedeće: razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš”, poručuju iz Čistoće.

Dodaju i kako Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća u svom poslovanju poštuje pozitivne propise RH, konkretno Zakon o održivom gospodarenju otpadom te Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom koji propisuju da se otpad pravilno odlaže u pripadajuće spremnike na području čitave države.

Podsjetimo, građani se žale i kako ne dobivaju dovoljno biorazgradivih vrećica, te da se kante ne peru i jako smrde, pa im nije jasno tko bi tu koga trebao educirati.

“Visoka je temperatura, muha je kao u priči, a biorazgradive vrećice se raspadnu nakon nekoliko dana”, za spomenuti medij rekla je Vesna Siročić koja živi u Kustošiji u manjoj stambenoj zgradi sa sedam stanova. Odvoz biootpada za njezinu ulicu predviđen je svakoga četvrtka, ali otpad iz kante nitko nije pokupio već dva tjedna.

“Ponovno ću ih zvati jer ovdje je stvar i cijene koju plaćam. Imam pravo u svojoj mjesečnoj naknadi na četiri odvoza, a oni mi već dva puta nisu odvezli taj otpad. Čisto sumnjam da će mi to nadoknaditi”, rekla je Vesna.

Komentari