ZAGREPČANI, ČEKA VAS SLATKI OSTATAK LIPNJA: Počeli dani zagrebačkih trešanja, dođite na glavne gradske punktove i kušajte ih

Foto: Zagreb.hr

Dvanaesta po redu manifestacija Dani zagrebačkih trešanja, otvorena je danas na Trgu kralja Tomislava u svrhu promoviranja uzgoja ovog slatkog voća u Zagrebu i okolici. Ovom su se prigodom tako otvorili brojni štandovi za građane, ali i turiste, koji će moći kušati domaće trešnje sve do kraja mjeseca.

“Već dugi niz godina Grad Zagreb izdvaja sredstava za potpore našim poljoprivrednicima, a jedan od načina na koji im pomažemo su upravo ovakve manifestacije. Zaželio bih našim proizvođačima što bolju prodaju i pozvao sve sugrađane da kupnjom ovog visokokvalitetnog proizvoda podrže domaći proizvod”, rekao je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Emil Tuk.

Foto: Zagreb.hr

Zlatan Kljaković Gašpić, predsjednik Udruge ZG Trešnja, ističe da rane sorte ovog voća dozrijevaju potkraj svibnja, dok sezona svoj vrhunac doživljava tijekom lipnja, što znači da im je sad pravo vrijeme za konzumaciju.

Foto: Zagreb.hr

“Zagrebačka trešnja je registrirani poljoprivredni brand, a beraču za 80 kilograma trešanja treba osam sati. To nije lagan zadatak budući da se radi o sitnom plodu, koji voli sunčana mjesta i podložan je naglim klimatskim promjenama“, objašnjava Kljaković Gašpić te dodaje da se u Zagrebu godišnje pojede 600 tona trešanja.

Komentari