ZAGREPČANE GUŠI AMBROZIJA: Sezona je na vrhuncu, a evo što iz Grada čine po tom pitanju!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U posljednjih nekoliko desetljeća, alergije pokazuju trend porasta, a broj alergičara tijekom ljeta se gotovo udvostruči. Glavni razlog je ambrozija. Ova korovna i vrlo invazivna biljka, uzrok je kihanja, crvenila očiju i problema s disanjem brojnih Zagrepčana. Iako je u centru grada nema, u drugim kvartovima nije tako neuobičajen gost.

Prema posljednjim podacima iz Plive, razina peludi, u ovom slučaju ambrozije je u “crvenom”, odnosno visoka. Loša vijest je da cvatnja ove biljke traje sve do jesenskog mraza, a što iz Grada čine po tom pitanju i postoje li kazne za nečupanje u priopćenju nam je otkrio pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić.

Tko nadzire zemljišta?

“Poljoprivredni redari Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba dužni su nadzirati provedbu Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/19 i 28/20) na poljoprivrednom zemljištu izvan građevinskog područja kao i na katastarskim česticama zemljišta unutar granica građevinskog područja površine veće od 500 m2 te na katastarskim česticama izvan građevinskog područja planirane dokumentima prostornog uređenja za izgradnju, a koje su u evidencijama Državne geodetske uprave evidentirane kao poljoprivredno zemljište i nisu privedene namjeni”, poručio je i dodao da su vlasnici zemljišta dužni sprječavati rast ambrozije.

Koja je dužnost vlasnika zemljišta?

“Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su poljoprivredno zemljište obrađivati primjenjujući agrotehničke mjere propisane navedenom Odlukom u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju. Jedna od propisanih agrotehničkih mjera je sprječavanje zakorovljenosti i obrastanja višegodišnjim raslinjem, a provodi se preoravanjem, prekopavanjem, košnjom i/ili čupanjem korova, a posebno suzbijanjem ambrozije priječenjem prašenja plodonošenja biljaka te krčenjem višegodišnjeg raslinja”, objasnio je pročelnik Jaić.

Što čine u slučaju prijave?

“Na osnovu zaprimljene prijave ili po službenoj dužnosti poljoprivredni redar obavlja terenski očevid, utvrđuje vlasnika/posjednika poljoprivrednog zemljišta uvidom u Zajednički informacijski sustav katastra i zemljišnih knjiga, te istog vlasnika/posjednika obavještava o zatečenom stanju i obvezi da predmetno poljoprivredno zemljište mora sanirati odnosno ukloniti ambroziju. Ukoliko se ne izvrši sanacija istoga u navedenome roku poljoprivredni redar je u provođenju nadzora ovlašten rješenjem narediti radnje u svrhu provođenja mjera propisanih navedenom Odlukom, a ukoliko ni tada vlasnik/posjednik/korisnik ne postupi prema donesenom rješenju, istom se izriče novčana kazna i pokreće prekršajni postupak”, rekao je pročelnik.

Kolike su kazne?

“Visine novčanih kazni za prekršaj ne provođenja agrotehničkih mjera propisanih navedenom Odlukom za pravne osobe iznosi 5.000,00 kn, za fizičke osobe – obrtnike i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost iznosi 2.500,00 kn , a za fizičke osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi 1.000,00 kn”, otkrio je i poručio građanima da zapuštena zemljišta mogu prijaviti na broj 01/658-5501 ili na e-mail [email protected].


Komentari