‘ZAGREBE, ŠTO SE DOGODILO?’ Posjetitelj šokiran kako glavni grad izgleda nakon što ga nekoliko godina nije vidio

Trg bana Josipa Jelačića (Foto: Pixabay)

Jedan je posjetitelj metropole ostao neugodno iznenađen izgledom grada nakon što šest godina nije bio u Zagrebu. Svoje je viđenje odlučio podijeliti s korisnicima Reddita:

“Nisam valjda u Zagrebu bio jedno šest godina i odlučio sam ove godine sletiti i provest par dana tamo eto čisto da se vidi grad. Razumijem da je 5-6 godina veliki razmak, ali tada sam uvijek smatrao Zagreb uređenim, čistim, sređenim gradom”, tvrdi posjetitelj glavnog grada.

Pita se kako je moguće da se gradu to dogodilo, a kako tvrdi, pitanje ne želi postaviti s visoka, nego ga zanimaju odgovori:

“E sad mene zanima tko je dozvolio i kako je moguće da jedan takav silan grad i dalje ima oštećene povijesne fasade u samom centru grada, dvije godine nakon potresa? I ispričavam se ako zvučim privilegirano, ali neke ulice oko potkove i centra su užasno prljave i neugledne, krcate smećem, neiskorištenim građevinskim materijalom, namještajem. I onaj trg oko HNK i pločnik ispred Importanne centra su derutni. Što se dogodilo, jer mene je ovo iskreno iznenadilo”, pita se korisnik Reddita.

‘Nije do grada’

Vrlo brzo odgovorio mu je jedan od korisnika koji tvrdi da je i sam uključen u proces obnove.

“Grad može obnoviti samo zgrade u svom vlasništvu, a to su škole, vrtići i svakojake javne ustanove.

Ovo kad vidite neobnovljene zgrade po gradu znači da se ti suvlasnici/stanari nisu mogli međusobno dogovoriti da uopće krenu u proces obnove, iako im grad i država to plaćaju. Potrebna je inicijativa od strane suvlasnika, nešto novca za projekte i stvari se relativno brzo dogode. To implicira određeno povećanje pričuve što redom odbijaju, ima ih koji su ilegalno zauzeli dijelove zajedničkih prostora i ne žele to vratiti natrag ili su u vlasništvu 1/12 stana u kojem žive pa nemaju pravnog interesa.

Tako da čim vidim komentare ekipe koja s*** po gradu za lošu obnovu (ima drugih razloga), znam da pojma nemaju o procesu obnove i žele samo upirati prstom.

Lova koju je Unija dala je bila za hitnu sanaciju i kupovinu kontejnera za ljude koji su ostali bez domova. Naši pametnjakovići su htjeli sve te pare odmah u obnovu, sredit će oni hitno iz svog džepa i onda plakali kad je istekao rok za njegovo korištenje, tražili produljenje, čak ga i dobili, ali će opet spušiti sve te pare jer je ministarstvo debelo podkapacitirano. Oni su vam negdje godinu i pol nakon potresa tek raspisivali natječaje za nove referente”, pojasnio je.

‘A da Grad ispostavi račune?’

“Kako bi bilo da Grad obnovi te oronule fasade i ispostavi račun vlasnicima? Ne bi bili prvi grad koji je to napravio. Evo pravnog i financijskog interesa za vlasnike da riješe situaciju. Samo od sebe se neće riješiti, a ne može ovako vječno. Ili može?”, pitao se jedan od komentatora.

“Pravni interes znači da imaš vlasništvo nad nečim i možeš raspolagati time. Ti kao podstanar imaš interesa da ti se obnovi stolarija, ali nemaš pravnog interesa jer nisi vlasnik.

Grad već radi ovo što si spomenuo, sufinancira renovaciju fasada u centru sa 60% iznosa, za ostali iznos je potrebno dići kredit, pa suvlasnici opet ne žele.

Također, zamisli kako bi ti pala sjekira u med da živiš u kući, ne održavaš ju doslovno nikad, dogodi se potres koji ti napravi manju pukotinu i tebi grad i država plate obnovu cijele zgrade. Jer to se sad događa po centru, samo se treba prijavit, doslovno nije nuklearna fizika. Opet, nepošteno za ljude van centra, ali to nam je kao ok, jer centar=grad i ti ljudi koji su tamo godinama trošili na Aperole umjesto na renovacije su vrjedniji i bitniji sugrađani? Osim što nisu, najčešće su shizofrene babe koje te špijuniraju dok mjeriš, lažni branitelji koji ti idu tući izvođače radova, iznajmljivači apartmana koji traže naknadu za izgubljenu zaradu dok traje obnova”,  smatra korisnik.

‘Izgleda kao ruglo’

U raspravu se uključila i jedna korisnica koja je za Novu godinu također posjetila Zagreb i dijeli slično mišljenje kao i pokretač teme:

“Slažem se, za novu godinu sam išla u Zagreb, ja ne mogu vjerovati da je to naš glavni grad. Zgrade u centru katastrofalnog su stanja, žbuka otpada, sve je derutno i staro. Ovi komentari ‘da nismo’ upućeni su mi koma. Upućeni u što? Od rata se nije uložilo u neke zgrade, Zagreb ima najviše para, ne shvaćam kako jedan glavni grad može izgledati kao ruglo”.

‘Jedino dobro su privatne inicijative’

“Na kriva mjesta si išel. Odi pogledaj fontane i Spomenik domovini, pa poslije na Sljeme žičarom, odi pogledaj kak’ je smiješan novi rotor”, “Zaboravio si spomenuti Spomenik židovskom stradanju na kolodvoru. Židovska zajednica nije podržala njegovu izgradnju ni otvorenje. Zahrđao nakon prve kiše”, nizali su se komentari.

“Zagreb iz godine u godinu nazaduje, ali doslovce nazaduje. Jedino što je dobro su privatne inicijative i ta neka kulturna događanja pa se zamaskira sve to nekakvim sadržajem”.

“Bandić je 20 godina bio na vlasti, sve je bilo derutnije i derutnije, i to je to. Ništa se posebno nije desilo nego si zaboravio kako Zagreb izgleda. Istina fasade su gore nego prije, al’ opet bile su očajne i prije potresa, nitko od stanara ne ulaze u svoje zgrade”, napisao je korisnik.

 


Komentari