ZAGREBAČKO MORE I DALJE JE PUNO LOPOČA: ‘Moram priznati da je Jarun ove godine posebno zapušten’

Lopoči na Jarunu/Zagreb Info

Ljetno vrijeme ne donosi samo sušu i toplinske valove nego i probleme s lopočima s kojima se još uvijek bori omiljeno zagrebačko jezero – Jarun.

Svakog ljeta mnogi se kupači bune na ovu prirodnu pojavu koja kvari izgled jezera i podsjeća na zapuštenost u turističkoj sezoni.

“Jarun je ljeti moj drugi dom, stalno se kupam ovdje, no moram priznati da je Jarun ove godine posebno zapušten”, ispričala nam je Jelena Staničić koja kaže da je poslala upit Holdingu zbog čišćenja jezera od lopoča.

“Nakon što sam poslala upit, došla su četvorica, petorica radnika koji su petljavo počeli čistiti jezero grabljama, no to je izgledalo smiješno”, opisala je rekavši da su radnici pokupljene lopoče samo odložili na drvene dokove što se može primijetiti i na fotografijama.

Jarun/Zagreb Info

Na Jarunu trenutno nema ni spasilaca, a zbog pošasti lopoča, Jelena kaže da građani iskorištavaju situaciju te dovode pse na jezero. Ispričala nam je kako su po tom pitanju iz Grada reagirali na njene upite, no situacija s lopočima bi trebala biti puno bolje izvedena.

“Ja lopoče zaobiđem i plivam jer su mi rekli da je voda dobre kakvoće, ne smetaju mi patke ili labudovi, to je njihovo prirodno stanište, no smatram da bi Jarun trebao izgledati puno pristojnije jer se nalazimo u milijunskom gradu”, zaključila je.

Dijana s druge strane smatra da lopoči nisu problem zapuštenosti nego ih smatra normalnom prirodnom pojavom koja obilježi svako ljeto u Zagrebu.

“Ljeto je, vlada suša. I Sava se povukla jer nema kiše, nema dotoka vode pa mislim da su lopoči neizbježna pojava. Ja se ne kupam pa mi ne smetaju, ali mislim da moramo biti sretni dok Jarun još uvijek izgleda ovako jer su najavljene još veće suše”, ispričala je Dijana koja napominje da je na mjestu gdje se odmara nekoć bila trava, a sad je sve suho.

Jarun/Zagreb Info

“Zbog rasta temperature i pada razine vode, automatski dolazi do pojave veće količine vodenog bilja (lokvanja). Redovito vršimo strojnu košnju i odvoz lokvanja s vodene površine te poduzimamo sve potrebne radnje kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje i provođenje svih aktivnosti na vodenim površinama, uključujući i kupanje”, odgovorili su iz Grada na naš upit te dodali da je analizom vode koju je proveo Nastavni Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar voda sigurna i izvrsne kakvoće za korištenje.

Komentari