Zagrebačkim ulicama sinoć se provozao MiG, ali ne bilo kakav, pogledajte o čemu je riječ!

Foto: Obris.org

Nesvakidašnja pojava na zagrebačkim ulicama sinoć oko ponoći uzrokovala je manje zastoje u prometu, ali zato puno veće iznenađenje zatečenih građana.

Ulicama su vozili ni manje ni više nego borbeni zrakoplov MiG-21, i to ne bilo kakav. Radi se o MiG-u Rudolfa Perešina koji je u listopadu 1991. s tim borbenim zrakoplovom pobjegao iz JNA te sletio u austrijski Klagenfurt. Perešin se ubrzo priključio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu gdje herojski služi do 1995. Tada u drugom danu “Bljeska”, 2. svibnja, u ranim jutarnjim satima njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova, a Perešin avion napušta katapultiranjem te se prizemljuje na neprijateljskom teritoriju. Posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna 1997. godine je pokopan u na Mirogojskom groblju.

Što se tiče Perešinovog MiG-a kojim je prebjegao u Austriju, on je ostao tamo povlačeći se po austrijskim muzejima kao eksponat. Od 2011. do sinoćnjeg dopremanja u Zagreb nalazio se u štajerskom Zeltwegu.

Foto: Obris.org

Trasa kojom se ovaj zrakoplov sinoć prebacivao s Plesa do Krešimirova trga, novog odredišta, uključivala je putovanje Radničkom cestom, Heinzelovom i Branimirovom ulicom pa sve do Kneza Višeslava i konačno do Trga Petra Krešimira IV, gdje mu je pripremljeno mjesto ispred zgrade sjedišta Ministarstva obrane RH. Eksponat je na kraju pokriven, a službeno predstavljanje zakazano je za sutra, otkriva Obris.org.


Komentari