ZAGREBAČKI KVARTOVI: Nakon Trnskog, Dubrave i Maksimira, na red je došlo Trnje, evo o čemu je riječ

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu knjigu/katalog izložbe “Trnje – prostor i ljudi”, u kojoj je objedinio i dodatno istražio teme zastupljene na toj studijskoj izložbi.

Urednik publikacije je Kristian Strukić, a autori tekstova Tomislav Anić, Ivan Mlinar, Kristian Strukić, Marko Zubak.

Projekt Zagrebački kvartovi počeo je 2009., a nakon Trnskog (2009.-2010.), Dubrave (2011.-2012.) i Maksimira (2013.-2014.), u četvrtoj dionici projekta (2017.-2020.) predstavljeni su Trešnjevka i Trnje.

Iz Muzeja grada Zagreba kažu da je proteklih desetak godina njihov pristup istraživanju zagrebačkih kvartova postao prepoznatljiv.

“Ulične izložbe najavljuju pojedinu dionicu projekta, preko njih stupamo u kontakt s građanima od kojih prikupljamo svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim istražujemo povijesne izvore”, napominju.

Prikupljenu građu, zajedno s građom iz baštinskih institucija, ponajprije iz svog fundusa, potom objedinjuju na studijskim izložbama.

Historiografski pogled na procese modernizacije, prostornog razvoja i industrije te analitički prikazi socijalne strukture, kulturnih politika, svakodnevice i lokalnih fenomena zastupljeni su u pet poglavlja i isprepliću se s kazivanjima stanovnika Trnja.


Komentari