Zagrebački heroji dobili mini postaju: Minijaturne instalacije ne prestaju oduševljavati

Foto: Zeljko Lukunic/ Pixsell

Na ulazu u Javnu vatrogasnu postaju Zagreb na Savskoj cesti osvanula je zanimljiva instalacija. Naime, na rubniku se smjestila mini vatrogasna postaja. Ova simpatična kompozicija nastala je u sklopu projekta Mali Zagreb čiji je kreator Filip Filković Philatz.

“Mali Zagreb” serija je minijaturnih instalacija postavljenih unutar frekventnih i zanimljivih ulica grada Zagreba koje izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta. Ideja radova je reflektirati životni prostor našeg velikog svijeta u minijaturnim proporcijama. Da bismo vidjeli minijaturne instalacije potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih.

Foto: Zeljko Lukunic/ Pixsell

Serija radova Mali Zagreb podsjeća nas na važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta. Donosi simboliku doma, mjesta koje bi trebalo izazivati snažne osjećaje pripadnosti, sigurnosti i zadovoljstva, osjećaje koji su nam potrebni za kvalitetan život, poručuju iz Grada Zagreba.


Komentari