ZAGREBAČKA TRADICIJA Na uskrsni ponedjeljak počinje sezona Smjene straže Kravat pukovnije

Foto: TZGZ

Tradicionalno dvanaestu godinu za redom na Uskrsni ponedjeljak 2022. počinje sezona Smjene straže Kravat pukovnije predvođena zapovjednikom Željkom Matejčićem.

U svečanoj smjeni straže sudjelovat će trinaest pješaka i čak šest konjanika jer i ove godine prema ustaljenom običaju na prvu smjenu straže u sezoni pozvani su gosti pa će tako sa zapovjednikom, stjegonošom i dva arkebuzira stijeg Kravat pukovnije na konjima u odorama pukovnije, pratiti naša poznata TV voditeljica Martina Validžić i povjesničar Vladimir Brnardić. Brojni Zagrepčani i nazočni turisti moći će se sresti sa pripadnicima Kravat pukovnije već od 11.00 sati kada pješački postroj kreće na smjenu straže iz sjedišta u Etnografskom muzeju, a konjanici sa Dubravkinog puta.

Foto: TZGZ

Primopredaja stijega će se oko 11.15 sati provesti u Dežmanovom prolazu nakon čega svečana postrojba kreće Ilicom do Trga bana J. Jelačića. Oko 11:25 na Trgu bana Jelačića započeti će svečana ceremonija – „Pregled stroja i oružja“, nakon čega će se pripadnici pukovnije uputiti preko Europskog trga prema Katedrali.

Ophodnja gradom, postavljanje i preuzimanje stražara završit će oko 13.15 sati tradicionalno zahvalnom molitvom ispred Zagrebačke katedrale, a molitva će biti posvećena prerano preminulom povjesničaru umjetnosti, prijatelju Kravat pukovnije i članu Academiae cravaticae Nikoli Albanežeu. Nakon molitve slijedi primopredaja stijega i završetak smjene straže

Smjena straže Kravat pukovnije održava se pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba na čelu s direktoricom Martinom Bienenfeld:

“Turistička zajednica grada Zagreba podržala je od samih početaka Počasnu satniju Kravat pukovnije, te je ona postala svojevrsni zaštitni znak obilježavanja svih glavnih praznika i blagdana u Zagrebu te sastavni dio naše turističke ponude”.

Komentari