ZAGREB VOLIM TE: 40 godina od legendarnog performansa Tomislava Gotovca

Foto: Pixsell/ Ilustracija

Zabilježen kao jedan od najvažnijih performansa u Hrvatskoj povijesti, subota 13. studenog označila je točno 40 godina otkako se Tomislav Gotovac gol prošetao Zagrebom u performansu “Zagreb volim te”.

Kako podsjeća Jutarnji list, performans se dogodio na petak 13. 1981. a Gotovac, obrijane gave, visok dva metra i krupan za svoj performans koji će označiti prekretnicu u tadašnjoj Jugoslavenskoj umjetnosti, izašao je iz haustora u Ilici broj 8 u podne (Grički top je taman ispalio svoju dnevnu paljbu).

Bilo je hladno, kako u studenom treba i biti, a Gotovac je svoju kratku, golu šetnju od svega dvadesetak sekundi do glavnog gradskog trga, završio ležanjem i ljubljenjem asfalta.

Snimali su ga Ivan Posavec i Mio Vesović iz tjednika Polet koji je mijenjao tadašnje domaće novinarstvo.

Posveta Howardu Hawksu

 Ovo nije bio prvi put da je Gotovac koristio svoje golo tijelo za umjetnički rad. Desetak godina ranije sličan je performans imao i u Beogradu, ali koji nije ni približno ovako odjeknuo (Moguće, jer ga tada nije pratio objektiv časopisa Polet).

Malo nakon što je završio performans, Gotovac je uhićen zbog remećenja javnog reda i mira.

Pa iako je uzrujao tadašnju miliciju, zanimljivo, prolaznici su se činili sasvim opušteno oko svega.

Jutarnji podsjeća kako bi ga poneki prolaznik pogledao, tek nekoliko njih nešto i dobacilo, ali sve u svemu, građani Zagreba nisu bili previše isprovocirani.

Gotovac je naknadno svojoj izvedbi dao i puni naziv: “Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta (Zagreb, volim te…). Hommage Howardu Hawksu i njegovu filmu Hatari!”.

Kako je sam rekao u dokumentarnom filmu Željka Radivoja, Gotovca je njegov vlastiti izgled na petoj fotografiji podsjetio na nosoroga, žuđeni plijen Hawksovih lovaca, a kojega je opisao kao “čistu i iskrenu životinju koja ide samo naprijed”.

Inače Tomislav Gotovac, umjetnik i redatelj, opisan je kao jedan od onih kojemu su umjetnost i život bili neraskidivi.

 

Komentari