ZAGREB KAO OMILJENA KONTINENTALNA DESTINACIJA: ‘Ima se itekako što pogledati i prošetati njegovim ulicama’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Glavni grad Hrvatske sve je primamljiviji turistima. Posljednjih godina, djelomično zahvaljujući i tituli najljepšeg adventa u Europi, Zagreb je postao nezaobilazna destinacija.

Nakon dvije pandemijske godine koje su utjecale na smanjenje dolazaka stranih gostiju, 2022. poprilično je obećavajuća. U centru grada svakodnevno se mogu vidjeti grupe turista koje znatiželjno upijaju informacije i stvaraju uspomene koje će ponijeti sa sobom, svatko na svoju stranu svijeta.

Organizirane turističke ture najčešće uključuju razgledavanje Gornjeg grada, Kaptola, Gradeca, neizostavan je posjet Markovoj crkvi i katedrali. Brojni se turisti zapute i u razledavanje muzeja kojih Zagrebu ne nedostaje.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Svakako tu su neizostavni Krvavi most i Tkalča. Šetnja špicom i ispijanje kave na hrvatski način, samo su neki od doživljaja koje glavni grad nudi turistima, a ako je vjerovati brojkama, oni ga sve češće i posjećuju.

Od početka godine do kraja travnja glavni je grad posjetilo 222.235 turista i čak 161 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a najviše su nas posjetili gosti iz Italije, Njemačke, Rusije, SAD-a te BiH.

No, ako živite u Zagrebu, a imali ste goste iz drugih dijelova Hrvatske ili inozemstva, zasigurno ste si postavili pitanje gdje odvesti goste i što im pokazati.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Stoga smo vas pitali “Što turisti obavezno moraju posjetiti u Zagrebu?”

“Katedralu Kamenita vrata i Medvedgrad”, “Gornji grad, Tkalču, Zrinjevac, Jarun, Bundek… Meni je cijeli naš Zagreb predivan”, “Botanički vrt, kamenita vrata, Markov trg, Gornji grad, Grič, Zdenac života, Maksimir”, “HNK, Gornji grad, tunel, Markovu crkvu i Dolac”, nabrojili su naši čitatelji destinacije za koje smatraju da ih svaki turist treba vidjeti.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Jarun, Zološki vrt, Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu, Tehnički muzej, Mimara, Bundek, Gornji grad, Zrinjevac, Vincek. Ima se itekako što pogledati i prošetat njegovim ulicama”, nizali su se prijedlozi.

“Zagreb je nekada bio ponosan, čisti i lijepi grad. Danas nakon potresa, totalno zapušten, pun smeća. Turistima isto nije jasno zašto je zatvoren naš prekrasni Markov trg sa željeznim ogradama i ne može se obići niti crkva sv.Marka izvana, nego samo preko ograde”, upozorili su čitatelji.

Naravno, nije izostalo niti duhovitih prijedloga, proizašlih iz problema s kojima se građani susreću:

“Podvožnjak na Škorpikovoj”, “Probat se vozit 109-kom, ili bilo kojom drugom linijom…tko preživi, pričat će”, “Obilazak i razgledavanje grada zetovim klimatiziranim autobusima”.

Kroz nekoliko komentara bile su obuhvaćene i fontane: “Fontane, sve redom. Mogu se i plahnut”.


Komentari