Zagreb dobiva spomenik Andriji Mohorovičiću, a otkrivamo i gdje

HAZU

Prigodom obilježavanja 165. obljetnice rođenja akademika Andrije Mohorovčića pokrenuta je inicijativa da mu se u Zagrebu podigne spomenik, a njegovo se postavljanje može očekivati sredinom godine, priopćila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Inicijativa je pokrenuta prije petnaest godina, nakon čega je odobrena lokacija za spomenik u Parku Grič, ispred ulaza u zgradu u kojoj je Mohorovičić radio, podsjeća se u priopćenju Odbora za podizanje spomenika geofizičaru Andriji Mohorovičiću koji djeluje pri HAZU.

Inicijativa je nakon zastoja obnovljena prije pet godina osnivanjem Odbora za podizanje spomenika pri HAZU, a zahvaljujući financijskoj pomoći Ministarstva znanosti i obrazovanja te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odbor je, navodi se u priopćenju, potaknuo raspisivanje natječaja za izradbu idejnog kiparskog rješenja. Javni, anonimni natječaj provelo je 2019. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), a Prvu nagradu na tom je natječaju osvojio akademski kipar Nikola Džaja, dodaje se.

“Brigu o spomeniku preuzeo je Grad Zagreb”, napominje se i dodaje kako je Gradska skupština u prosincu 2020. jednoglasno odobrila projekt postavljanja spomenika u park na Griču. Odbor podsjeća da je nakon toga proveden javni natječaj, temeljem kojega je lijevanje i postavljanje spomenika povjereno Ljevaonici Ujević.

Aktivnosti potrebne za podizanje spomenika privode se kraju pa se postavljanje može očekivati sredinom ove godine, napominje Odbor i dodaje kako će se na taj način Grad Zagreb i sve spomenute hrvatske institucije na najbolji mogući način odužiti znanstveniku koji je ime svojega grada i svoje domovine pronio širom svijeta. U nedjelju, 23. siječnja obilježava se 165. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića. Geofizičar Mohorovičić jedan je od najvećih hrvatskih znanstvenika svih vremena te jedan od rijetkih koji su do svjetski relevantnog otkrića došli radeći u Hrvatskoj, u Zagrebu. Po njemu je nazvana granica između Zemljine kore i plašta (Mohorovičićev diskontinuitet ili, skraćeno, Moho), jedan krater na Mjesecu te asteroid u području između Marsa i Jupitera.


Komentari