Za vikend Zagrepčani napravili 1063 prometna prekršaja: Poražavajuće je koliko ih ne stavlja pojas prilikom vožnje…

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija

Tijekom vikenda, od 18. do 21. rujna 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke  provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1063 prometna prekršaja, od čega 68 prekršaja vozača s alkoholom,  zatim 316 prekršaj nepropisne brzine, 148 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 84 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, tri prekršaja pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 424 ostalih prekršaja.

Među onima kod kojih je zabilježena najveća koncentracija alkohola su 60-godišnjak i jedna 35-godišnjakinja. 19. rujna oko 21 sati, 60-godišnjak je pod utjecajem alkohola (2,16 g/kg) upravljao osobnim automobilom gospićkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom kralja Tomislava u mjestu Gradići. Nakon što je isključen iz prometa smješten je na otrježnjenje, privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola te je protiv njega pokrenut Optužni prijedlog kod nadležnog suda.

U subotu, 19. rujna oko 2 sata, 35-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Ulice Oranice u smjeru sjevera. Provedenim je nadzorom utvrđeno kako je osobnim automobilom upravljala pod utjecajem alkohola (0,64 g/kg) zbog čega je isključena iz prometa te joj je vozačka dozvola oduzeta na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane je ukupno deset osoba – test negativan.

Od 68 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 8 vozača (11,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 10 mladih vozača (14,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, osam je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 10 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Komentari