Vrijedne ruke iz poznate zagrebačke udruge pletu rukaviće protiv stresa, prvi su poslani u bolnicu Vrapče

Foto: Ozana

Zagrebačka udruga Ozana predstavila je hvalevrijedan projekt – u sklopu akcije “Ispletimo ruke” pletu rukaviće za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, a sada su podijelili lijepe vijesti.

“S veseljem Vas obavještavamo da su prvi rukavići nastali u akciji “Isprepletimo ruke” predani na korištenje pacijentima Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče!”, započeli su.

“Petnaest prekrasnih, šarenih rukavića pronašlo je nove vlasnike i toplo se nadamo da će ih razveseliti i olakšati im nošenje s bolešću. Tijekom akcije “Isprepletimo ruke” izrađujemo pletene i kukičane rukaviće s ukrasima (također pletenim i kukičanim) za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju”, nastavljaju.

“Rukavići nastaju radom vrijednih ruku korisnika Udruge i Centra OZANA te okupljenih oko našeg Štrikeraj café-a, kao i svih ostali koji se odazovu našem pozivu preko društvenih mreža i medija. Prve smo rukaviće, prema dogovoru s prof. dr.sc. Mimicom, koji je našu akciju objeručke prihvatio i podržao, predali Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a pripremamo već i novu podjelu rukavića… Akcijom također, na svoj način, podržavamo napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Kroz ovu akciju osim toga ukazujemo i na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u izradi rukavića. Pozivamo također i one koji poznaju osobu kojoj bi takav rukavić mogao pomoći – javite nam se na mail [email protected] i poslati ćemo Vam ga poštom!”, poručuju.

Inače, Udruga “OZANA” osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra OZANA, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine.

Foto: Ozana

Štrikeraj café je poseban program kroz koji su se otvorili prema zajednici – svi zainteresirani mogu im se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s njima u njihovom prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti njihovim akcijama.

Foto: Ozana

S vremenom su sadržaj rada u Štrikeraj café-u počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te su dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako mogu i žele pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava.

Foto: Ozana
Foto: Ozana


Komentari