Vrijedne nekretnine nekadašnjeg PIK Sljemena: U Sesvetama su izgradili terapijski vrt, a u tvornici će držati ovo…

Foto: Borko Samec (Sesvete Danas)

Napuštenom kompleksu tvornice mesnih prerađevina PIK Sljeme koja je nekoć bila smještena u Sesvetama na idućoj sjednici Gradske skupštine mogla bi se pronaći nova namjena.

Naime, gradonačelnik će skupštinarima na izglasavanje dati zaključak o korištenju prostora od preko 400, 200 i 800 metara kvadratnih, a koji bi se trebali koristiti za smještaj stvari i namještaja iz stanova i poslovnih prostora dok za to postoji potreba.

Foto: Borko Samec (Sesvete Danas)

“Zbog potrebe ispražnjenja gradskih skloništa u kojima su se nalazile stvari pohranjene iz stanova i poslovnih prostora, kao i potrebe zbrinjavanja stvari ranijih korisnika ostavljenih u gradskim stanovima i poslovnim prostorima, Gradskom uredu za upravljanje imovinom i stanovanje potreban je prostor u koji će se stvari izmjestiti, a poslovni prostori na adresi Senjska 1, površine 417,15 m2, 202,00 m2 i 86,00 m2, odgovaraju navedenim potrebama”, navodi se u obrazloženju Zaključka gradonačelnika Tomaševića.

Kako se navodi u Obrazloženju zaključka tako će bivši kompleks PIK Sljemena u Sesvetama postati skladište za stvari koje su bivši stanari i zakupci ostavili u gradskim stanovima, ali i za sve one ‘zaboravljene’ predmete koji su se nalazili u gradskim skloništima.

Sada spremište prije skladište

Kako smo već i pisali, u prostoru nekadašnjeg kompleksa Sljeme u Sesvetama odlaže se šuta, gumeni otpornici te rasvjetni stupovi.

Prema riječima sugovornika koji je za Zagreb.info u siječnju ove godine odlučio progovoriti o navedenoj situaciji, sve je počelo 2021. godine kada je Grad Zagreb raskinuo ugovore o čuvanju praznih objekata diljem Zagreba. Navodno, riječ je o Holdingovim kamionima i zaposlenicima koji su na mjesto nekadašnje mesne industrije odlagali građevinski otpad.

Inače, problemi Sljemena počinju daleko ranije i prije nego što se u prostor nekadašnje tvornice postao smetlište, a sada spremnik za odbačene artefakte prošlosti iz atomskih skloništa i praznih stanova.

Problemi Sljemena počeli su 2014. godine kada se Zagreb upisao na nekretninu PIK Sljemena na kojoj su bile farme, a na tom mjestu sada su izgrađeni brojni trgovački centri. 2017. sve nekretnine Sljemena prepisane su na Zagrebački holding kao i sama zgrada tvrtke. Navodno, imovina Sljemena vrijedna je preko 200 milijuna kuna.

Foto: Udruga zelene i plave Sesvete

Terapijski vrtovi usred nekadašnje tvornice

Udruga Zelene i plave Sesvete zajedno s Gradom i Arhitektonskim fakultetom otvorili su prošle godine na zemljištu u blizini nekadašnje tvornice – terapijski vrt.

Foto: Zagreb.hr

Dio je to bio projekta za transformaciju područja bivše mesne industrije Sljeme iz zapuštene post-industrijske plohe u novo središte Sesveta. No, terapijski vrt zauzima samo jedan manji dio nepokretne imovine koje je pripadalo dioničarima PIK Sljemena, a koje su prepisane na Zagrebački holding. Jedno od zemljišta PIK Sljemena je i mjesto gdje sada stoji trgovački centar Ikea u Rugvici, a sudbina onoga gdje se nekoć proizvodilo u Senjskoj ulici u Sevetama ostaje zasad nepoznato.

Komentari