VRIJEDNA DONACIJA: Cijenjeni akademik i veliki ljubitelj životinja zagrebačkom ZOO-u ostavio 100 tisuća eura!

Dr. Vinko Buj (Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba)

Zoološki vrt Grada Zagreba u subotu 18. lipnja proslavio je veliki 97. rođendan. Povodom toga, svečano su otvoreni novi objekti koji su financirani novcem iz Europske unije. Riječ je o milijunskom projektu, zahvaljujući kojem su vjeverice, ptice, kao i medvjedica Eta dobili nove nastambe.

Iz zagrebačkog ZOO-a poručili su da u idućim mjesecima nastavljaju uređivati nastambe, a zahvaljujući vrijednoj donaciji cijenjenog akademika dr. Vinka Buja s Hvara uredit će se nastambe za divlju mačku i sive vukove. Naime, Buj je maksimirskom zvjerinjaku ostavio 100 tisuća eura, a donaciju u njegovo ime uručila je njegova udovica Marija Buj Hartli.

Cijenjeni akademik i veliki ljubitelj životinja

Inače, Buj je široj javnosti poznat po kratkim pričama u časopisu Republika i Večernjem listu. Gotovo 10 godina proveo je na čelu Kotarskog savjetovališta za odgoj djece i mladeži u Nordhornu, a potom je predavao Medicinsku psihologiju kao honorarni sveučilišni profesor u različitim njemačkim gradovima. Autor je bojnih znanstvenih i stručnih studija na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, te koautor stručne knjige iz psihološke domene. U jednom intervju, dr. Buj je otkrio da je “veliki ljubitelj pasa i svih životinja, osim muha i komaraca”.

Važan projekt za zagrebački ZOO

Brojni posjetitelji u subotu su stigli u zagrebački ZOO, a na svečanom otvorenju nastambi bili su i dogradonačelnik Luka Korlaet te predsjednik Skupštine Joško Klisović. Projekt je podržao i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je prije nekoliko dana poručio:

“Radi se o velikom iskoraku za Zoološki vrt. Vjerujem da će građani njime biti zadovoljni, posebno imajući na umu da je uskoro 97. rođendan Vrta. Projekt „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna. Posebno veseli da je dobar dio tog novca, oko 14 milijuna kuna, osigurano iz fondova Europske unije. Nešto manje od dva milijuna kuna su nacionalna sredstava namijenjena za sufinanciranje EU projekata, a 19 milijuna kuna je osigurao Grad Zagreb”.

Komentari