VRATIT ĆE SPOCKA: Stanovnici Trešnjevke se udružili kako bi obnovili kultni grafit

Foto: Marko Lukunic/PIXSEL

Stanovnici Trešnjevke odlučili su obnoviti jedan od prepoznatljivih simbola svog kvarta. Mural legendarnog Mr. Spocka iz “Zvjezdanih staza” kojeg utjelovljuje Leonard Nimoy bio je uništen i prešaran, ali će se vratiti u svoj izvorni oblik.

Kultni je grafit 2015. godine oslikao kolektiv Pimp My Pump u Jankomirskoj ulici, nedaleko od Učeničkog doma Selska. Nedavno je prefarban novim, ne toliko atraktivnim grafitom kojeg potpisuje ulični umjetnik Herzy, što je razočaralo brojne stanovnike Trešnjevke i ljubitelje Zvjezdanih staza.

Trešnjevčani i trekkiji (ljubitelji “Zvjezdanih staza”) su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i ponovno oživjeti kultni grafit. Na inicijativu Krešimira Radielovića, administratora Facebook grupe “Naša Trešnjevka, naš kvart” pokrenuta je inicijativa prikupljanja sredstava kako bi se ekipa Pimp My Pump-a ponovno udružila i oslikala novi, znatno veći mural.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

“Sama ideja rodila se zbog velikog interesa članova kvartovske Facebook grupe ‘naša Trešnjevka, naš kvart’, gdje su stanovnici kvarta i zagrebački trekkiji izrazili nezadovoljstvo prešaravanjem prvobitnog murala, nastalog prema ideji jednog od članova kolektiva Pimp my Pump-a, Bernarda Radića, koji je i sam trekkie te čiji je nedavno uginuli pas i sam dobio ime po kultnom Spocku”, rekao je Radielović za 24sata.

Za novu lokaciju izabrana je obližnja stambena zgrada, odnosno njezin bočni zid. Za korištenje tog novog, većeg platna članovi grupe su ishodili dozvolu ostalih stanara.

“Sredstva za boje i najam dizalice uplaćuju se izravno na račun udruge Pimp My Pump. Prema dogovoru, stanje prikupljenih sredstava treba biti transparentno i dato na uvid donatorima i zainteresiranoj javnosti, no do ovog trenutka nismo dobili uvid u stanje iako smo to tražili prije nekoliko dana, ali nadamo se da ćemo kroz budući period sve to riješiti i da ćemo uskoro krenuti s tim. Ovaj model ukrašavanja kvarta uličnim muralima planiramo i dalje provoditi sa ostalim Trešnjevačkim i zagrebačkim uličnim umjetnicima“, rekao je Radielović i dodao da bi se mogući višak sredstava, prema želji umjetnika Radića, donirao nekoj od udruga za zaštitu životinja.


Komentari