VRAPČE UVELO NOVU PROMETNU REGULACIJU: Jedni tvrde da su gužve još i veće, drugi da je uglavnom puno bolje

Ilustracija (Foto: Nikola Vilic / CROPIX)

Na križanju Ilice s Oranicama i Vrapčanskom, odnedavno je uvedena nova regulacija prometa kao pokušaj rješenja svakodnevnih prometnih gužvi.

“Kad se ide iz smjera Oranica, tri su prometna traka. Donedavno je jedan bio za lijevo, odnosno Gajnice, a srednji za ravno, za Vrapče. Desni je bio, a i dalje je, za grad. No sad smo napravili da se iz srednjeg traka može ići i ravno i lijevo, odnosno da veći broj vozača može skrenuti lijevo. Usto smo reprogramirali semafor da istovremeno pušta lijeve skretače iz srednjeg i krajnjeg lijevog traka, što nije bilo tako. A sve smo napravili temeljem prometnog elaborata koji je naručio sektor za promet mjerodavnog gradskog ureda”, rekao je Donat Radas, predsjednik Vijeća četvrti Podsused – Vrapče za Večernji list.

Neki stanovnici tvrde da je ta neznatna promjena stvorila još veće gužve. Kažu da se kolone počnu stvarati već oko 14.30 i potraju da kasnih večernjih sati. Vozači se žale da im treba i 45 minuta da prođu kroz to raskrižje. Građani smatraju da je prije bilo katastrofa, a sada je i još veća. Drugi su pak mišljenja da je nova regulacija uglavnom puno bolja.

Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet, kaže da su problemi s gužvama kronična boljka zapadnog dijela Zagreba jer nema dovoljno prijelaza preko željezničke pruge koja ga dijeli na dva dijela. Smatra da nova regulacija neće puno pomoći.

“To je tako velik intenzitet prometa da ga nijedno križanje ne može kvalitetno progutati. Da se to dugoročno riješi, potrebno je napraviti podvožnjak kroz Ilicu, a iznad njega izgraditi rotor. I metro kao rješenje za problem željeznice”, kazao je Husinec.

Radas smatra da će pomoći to što su na križanje stavili semafore najnovije generacije, koji su povezani s centralnim sustavom te digitalno usklađena sa signalizacijom u blizini. Zaključuje da će dodatnom rasterećenju pridonijeti i najavljena gradnja podvožnjaka kod Ulice Medpotoki u Gajnicama koji je trenutačno u fazi izrade glavnog i izvedbenog projekta.


Komentari