Vozači, oprez! Stiže drastično povećanje kazni: Evo koliko ćete platiti za pojedini prekršaj

Ivan Ramađa

Oduzimanje vozila onima koji pijani ponavljaju teške prometne prekršaje jedna je od točaka prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa koji je ovih dana upućen u javnu raspravu.

Ovim prijedlogom kazne se za najteže prometne prekršaje drastično povećavaju.

Prolazak kroz crveno svjetlo na semaforima platit ćete 20.000 kuna. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna hrvatska plaća za prosinac 2018. iznosi 6 262 kune (najnoviji podaci objavljeni u srijedu), što znači da će vas prolazak kroz crveno koštati više od tri prosječne plaće!

Oni koji ne poštuju prednost prolaska morat će platiti kaznu u iznosu od 3000 do 7000 kuna, a dobit će i tri negativna prekršajna boda. U postojećem zakonu ta kazna iznosi 3000 kuna. Usto vozač koji ne poštuje prednost dobit će zabranu vožnje od mjesec dana, tri mjeseca ili šest mjeseci, ovisno koji mu je to put da radi takav prekršaj.

Vozač koji ne stane na pješačkom prijelazu sa semaforima kad je upaljeno crveno svjetlo platit će kaznu od 3000 do 7000 kuna. Dosad je ta kazna bila 1000 kuna. I njemu će biti oduzeta vozačka dozvola na razdoblje od jednog, tri i šest mjeseci, ovisno koliko je puta dotad počinio taj prekršaj. A dobit će i tri kaznena boda, piše Večernji list.

Kazna za prolazak pokraj vozila koje je stalo kako bi propustilo pješaka na pješačkom prijelazu bez semafora pak povećava se s 2000 na 3000 kuna, a vozač za to dobiva još i dva negativna prekršajna boda. Mnogi vozači se po autocesti voze lijevom trakom, iako je ona predviđena samo za pretjecanje. U zakonu je jasno navedeno da se autocestom vozi desnom trakom osim ako ona nije zakrčena vozilima u koloni. Vozač koji se ne pridržavao tog pravila sad plaća kaznu, kad ga se uhvati u tom prekršaju, 500 kuna, a stupanjem na snagu izmjena zakona plaćat će 2000 kuna.

Ako vozač ne ukloni snijeg, led ili vodu s vozila, platit će 1000 kuna (umjesto dosadašnjih 700). Telefoniranje tijekom vožnje kažnjava se s 1500 kuna (dosad 500), a nekorištenje sigurnosnog pojasa s 1000 kuna (umjesto 500).


Komentari