VJERAN ZAGREBU I NJEGOVOJ POVIJESTI: Legendarni topnik “Štef” nikada nije zakazao (FOTO)

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“A onda nad pločnikom bijelim top s griča prepolovi dan…”, pjevao je Ivo Robić….

Tri desetljeća ovaj topnik je prepolavljao dan Zagrepčanima, a 2010. godine Grički top je prepolovio dan njemu u čast. Stjepan Možar  bio je skroviti simbol Grada Zagreba, rijetko viđen ali uvijek prisutan. Zagreb je živio uz njegove pucnjeve s Gričkog topa punih 35 godina koliko je Možar nosio titulu topnika.

Za dugotrajnost svog rada, Stjepan Možar je dobio i plaketu Grada Zagreba, a 2008. godine je otišao u zasluženu mirovinu.Tom prilikom Stjepan je rekao da će mu trebati dosta vremena da preboli rastanak od kule u kojoj je boravio od davne 1973. godine.

hr.wikipedia.org
hr.wikipedia.org

Prije “Štefovog” dolaska, Grički top nije pucao dvije godine jer se nitko nije htio primiti tog opasnog posla. Problem je stvarala tadašnja naseljenost kule te je tako Štef morao do topa ići uz pratnju policije, prolazivši kroz stanove ljudi prema nekim pričama. Nakon riješenog stambenog pitanja, Štef se mirno mogao posvetiti svome poslu.

Nikada nije zakazao niti uzeo bolovanje

Njegovi poznanici kažu da je bio blag i susretljiv, baš kako i priliči simbolu grada, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri nije nikad zakasnio niti uzeo bolovanje. Čak bi i prilikom godišnjeg odmora, pogledavao na sat točno u podne. Nešto mu je nedostajalo.

U samom jeku Domovinskog rata, Štef se nije predavao. I tada bi, svaki dan, podsjećao Zagrepčane na njihovu povijest, točno u podne. Prilikom odlaska u mirovinu imao je samo jednu želju- da se tradicija Zagreba nikada ne prekine. Stoga je odlučio svom nasljedniku, Alemu Tutundžiću, dolaziti svaki dan, pomažući mu savjetima i ponekom ohrabrujućom riječi jer ovaj posao doista nije jednostavan, a tako je poseban i jedinstven.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Prilikom Štefove smrti, na dan pokopa 17.12.2010., njegov Grički top dostojno se oprostio od legendarnog topnika, pucnjem točno u podne.[/box]

Kada idući put začujete pucanj iz Gričkog topa, nemojte samo pogledati na sat nego i u nebo. Sjetite se dragog topnika Štefa koji je Zagrebu i njegovim građanima vjerno služio punih 35 godina, čuvavši tradiciju i prošlost Gričkoga topa.

>>>POGLED NA ZAGREB koji ostavlja bez daha: Volimo naše znamenitosti (FOTO)

>>>ULICE ČUVAJU TAJNE: Zagrepčani, kada ste zadnji put prošetali ovim biserom? (FOTO)


Komentari