VJEČNO POD SKELAMA: Kuća sa slavnim Meštrovićevim reljefom nastradala u obnovi, a zatim u potresu. Napokon je obnavljaju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Započela je sanacija zgrade na Trgu bana Jelačića koji krasi slavni Meštrovićev reljef. Oštećena fasada na broju 4, odnosno na kući Popović bit će obnovljena, a srećom nije pretrpjela velika oštećenja.

Reljef na kući Popović jedno od najpoznatijih djela velikog hrvatskog kipara nastalo je davne 1907. godine. Sama kuća djelo je poznatih arhitekata Aladara Baranyaia i Slavka Benedikta. Trokatnu palaču podigli su za trgovca Feodora Popovića koji je bio veliki ljubitelj umjetnosti.

Reljef koji je poznat pod nazivom “Seljaci” podignut je na visini od 13 metara, a rađen je u polikromiranoj glaziranoj keramici. Meštrović prilikom izrade nije koristio nikakav predložak, a reljef prikazuje prodaju svih stvari kojima je Popović trgovao.

Nakon potresa u ožujku prošle godine oglasili su se sin i snaha velikog kipara koji su smatrali da je djelo ugroženo i da ga treba premjestiti u muzej kako bi se sačuvalo od daljnjih oštećenja. Predložili su postavljanje replike na kuću Popović. Ipak, u samom potresu reljef nije oštećen, za razliku od fasade. Nakon obnove fasade nekadašnja palača Popović trebala bi ponovno osvanuti u ruhu u kakvom je obnovljena 2009. godine.

Tadašnja obnova izazvala je brojne kontroverze jer sam reljef oštećen željeznim šipkama prilikom postavljanja skele. Nekoliko je puta popunjavan nepoznatim materijalom, a prilikom same obnove nije bio kontaktiran Ured za spomeničku baštinu. Nakon što je nekoliko godina proveo pod reklama, otkriven je 2012. godine. Obnova kuće Popović je kritizirana i zbog boje fasade. Stručnjaci smatraju da ju je trebalo obnoviti u izvornoj bijeloj boji, jer trenutna terakota boja fasade ne ističe dovoljno Meštrovićevo umjetničko djelo.

Protiv Anić Holdinga koji je bio odgovoran za radove nije nikad podnesena prijava, iako je tako bilo najavljivano u Ministarstvu kulture. Obnova samog reljefa koštala je 70 tisuća kuna, a predviđene kazne za pokušaj kulturocida iznose i do 500 tisuća kuna.

Komentari