VISOK JE ČAK DEVET METARA: Najljepši i najveći slap na Medvednici ponekad nestane

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Sve je više planinara koji pohode Medvednicu, no mnogi ne znaju puno informacija o stazama koje ih vode do Vrha Zagrebačke gore. Zato ćemo u serijalu članaka na našem portalu otkrivati nepoznate informacije o brojnim stazama koje vode do Sljemena poput porijekla naziva pojedinih staza.

Na obroncima Medvednice nalazi se mnoštvo skrivenih prirodnih ljepota. Jedna od njih je  slap, imena Sopot. Najveći je to slap na Medvednici, visine devet metara. Nalazi se za Vrapčaku, tj. Vrapčanskom potoku. Do njega se može doći planinarskom stazom broj 4, koja počinje u Gornjem Vrapču.

(FOTO) VIZIJA I UPORNOST: Uspon od 300-tinjak metara na Medvednici uređivao godinama

Autobusna linija 125 vozi od Črnomerca do Gornjeg Vrapča. Potrebno je sići na posljednjoj stanici. Do planinarske staze moguće je doći i automobilom. Na samu stazu skreće se lijevo nakon prolaska šumarske kuće, na ulazu Vrapče. Na ovoj trasi se nalazi nekoliko izvora pitke vode. Prvi je lociran odmah nakon izlaska s asfaltirane ceste, s lijeve strane. Hodajući dalje, po stijeni se prolazi i pored streljane Vrapče, na koju se pruža odličan pogled.

Prateći stazu dolazi se do manjeg slapa, zvanog Ferendol. Nakratko odmorite noge na klupici koja gleda na njega i uživajte u pogledu. Slijedi proplanak Družinec, gdje se združuju, tj. križaju, planinarske staze 4 i 5. Na tome se križanju nalazi drugi izvor pitke vode.

Nastavljajući stazom 4 dolazi se do šumskog dijela koji vodi k uređenoj šljunčanoj stazi. Njome mogu voziti i automobili, a ide uz Vrapčanski potok, sve do slapa. Planinari na tom putu nailaze i na branu s ispustom. Impozantna je to betonska građevina kojoj valja pristupiti s oprezom.

ZNATE LI PO KOME JE NAZVANA BIKČEVIĆEVA STAZA? Evo kako je ime dobila omiljena planinarska staza do Sljemena

Kako je staza duga 6.5 kilometara te uspon njome traje oko 2 sata, nakon brane se nalazi odmorište s klupama. Kratku stanku kasnije, planinari su spremni za nastavak do konačnog odredišta, slapa Sopot. Prateći put, prelaskom preko mosta, stazicom se spušta do podnožja slapa.

Impresivno djelo majke prirode u zimskim se mjesecima zna zalediti. S druge strane, ljeti su planinari znali naići na neželjeni prizor. U vrijeme suše i visokih temperatura, slap zna presušiti.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Nalazi se na 350 metara nadmorske visine, a najsigurnije ga je promatrati s drvenog mosta koji premošćuje njegov tok, posebice u jesenskim danima kad je teren mokar i sklizak.

Nastavak staze vodi do planinarske staze 8.


Komentari