Vijećnik iz Trnja tvrdi: ‘Zagrebačke ceste građanima gule kožu, u jednoj ulici asfaltiranje 440 kuna, a u sljedećoj 1950!’

Ivan Ramađa

Vijećnik u gradskoj četvrti Trnje Pero Kovačević smatra da Zagrebačke ceste građanima “gule kožu” previsokim cijenama za asfaltiranje. Izračunao je da za asfaltiranje ulica po kvartovima formiraju cjenike koji se bitno razlikuju od cjenika drugih tvrtki, odnosno da su Zagrebačke ceste bitno skuplje.

Četvorni metar asfalitranja na tržištu iznosi 200 kuna, tvrdi Kovačević, no Zagrebačke ga ceste rade u jednoj ulici za 440, a u drugoj koja je odmah do nje za 1950 kuna.

Ono što je Kovačeviću posebno sporno, piše Večernji, su radovi koji su se prenijeli iz prošle godine, a kojima su se cijene povećale i više od sto posto.

“Najzorniji je primjer uređenja Ulice Vrbik kod kućnog broja 33, koji je prošle godine procijenjen na 215 tisuća kuna, a ove godine cijena mu iznosi 424 tisuće. Iz procjene Zagrebačkih cesta vidljivo je da se cijena četvornog metra za uređenje i asfaltiranje ulica kreće od 441,25 kuna po kvadratu, kolika je procjena u Poljičkoj, preko 720 kuna, koliko bi koštalo uređenje Koranske ulice, do čak 1950 kuna, kolika je procjena za Unsku. Jednaka situacija je i kod uređivanja nogostupa. Prosječna tržišna cijena uređenja četvornog metra nogostupa iznosi oko 162 kune po kvadratu. Cijene Zagrebačkih cesta iskazane u procjeni kreću se od 456,25 kuna za nogostup u Plivskoj do Miramarske, preko 680 kuna za uređenje nogostupa u II. Vrbiku, do 2100 kuna, koliko bi trebalo stajati uređenje nogostupa u Ulici Cvijete Zuzorić”, ispričao je vijećnik gradske četvrti Trnje.

Spornima je tako Kovačević iznio radove u sedam zagrebačkih ulica, a to su: Poljička ulica, Koranska ulica, Unska ulica, Plivska ulica, II. Vrbik, Ulica Cvijete Zuzorić i Ulica Vrbik 33-33a.

Iz Cesta su rekli da su cijene veće jer se povećao i opseg posla.

U Ulici Vrbik porast troškova jest s 215 na 424 tisuće kuna, ali kako kaže glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša, jedna je cijena bez PDV-a, druga s PDV-om.

Također, kazao je, neće se kao što je lani planirano uređivati 1350 kvadrata, već 1600.

Ranije su iz Cesta komentirali i Kovačevićeve izračune kazavši da im se čini da vijećnim miješa metre kvadratne i obične metre kao i da je kvadratni metar ceste nemoguće urediti za samo 200 kuna.


Komentari